Новинарство је такав посао у којем је тешко угодити људима јер би сви желели да мислите и говорите баш онако како они мисле и желе. Зато сматрам да није на новинару да се труди да удовољи било коме већ да буде и остане свој, каже Марија Савић Стаменић која води Јутарњи програм на ТВ Прва.

Након 15 година рада у информативи, која захтева озбиљност, данас је за њу осмех испред камера прави изазов.

Ауторитет у свету политичког новинарства стекла је након дугогодишњег рада на некадашњој ТВ Б92, а затим и у РТС-у као репортер, новинар, а затим уредник и водитељ јутарњег Дневника. Са овог места прешла је, наЈутарњи програм ТВ Прва, а на овако важну професионалну пројену се одлучила када је осетила, како нам каже, да се превише уљуљкала у радном окружењу, да је ушла у рутину, и да јој је потребна нова енергија.

Одувек је желела да ради у информативној редакцији, то су теме које су је од младости занимале, а када је питамо зашто се определила баш за овакво новинарство, са посебним сјајем у очима нам повјерава да је вероватно ратно окружење у којем је одрастала знатно утицало на њен одабир професије.

- Грађански рат је врло специфичан. Наједном, пријатељи из детињства са којима си одрастао и делио школску клупу, постану ти непријатељи. Тата је све време био на ратишту, а мама је као здравствени радник у болници. Сестра, брат и ја учили смо као деца да пуцамо да би се одбранили. Сада када причам о томе, делује ми као да то није био мој живот - са пуно горчине прича.

Ратне године провели су у свом месту, родитељи нису желели да напусте дом, иако су имали могућност да се преселе код тетке у Чачак. Факултет политичких наука уписала је 1998. године када је први пут дошла у Београд и остала у њему.

Тренирала је активно и одбојку, ишла на турнире, пролазила кроз ратну зону како би играла утакмице. Сматра да је одбојка одличан спорт, поготово за девојчице и волела би и да се њена ћерка Лена опроба у овој дисциплини.

Одрасла је у Гацку, малом месту између Требиња и Мостара. Рат, који се десио малтене преко ноћи, када је имала свега 12 година, утицао је на то да почне да се занима за политику и да себи постави многа питања - зашто се ово дешава, да ли је морало тако, ко је донио овако страшну одлуку…?

Марија је рођена у Требињу 17. октобра 1979.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Атрактивна издања Драгане Косјерине

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".