Ништа је није могло припремити за стварност и за чињеницу да су усвојили проблематично, занемарено дете – као ни за тежак данак који би то могло нанети њеном браку.

- Седећи за кухињским столом, јецала сам. И опет, мој муж и ја смо се свађали око тога како се осећам као аутсајдер у сопственој породици, против кога су се удружили он и наша усвојена ћерка. Нисам могла да схватим како је моја прелепа ћерка могла да ми растури породицу.

- У јануару 2016, мој супруг Дени (прим.аут., права имена у тексту измењена су од стране редакције британског Сана), сада 56 година, и ја смо усвојили Беки, која је тада имала четири године. Претрпела је занемаривање од стране својих биолошких родитеља, пре него што је била збринута са само три године. Знали смо да ће бити изазова, али наивно, осећали смо да можемо да заменимо трауму љубављу и сигурношћу. Дубоко волим своју ћерку, желим да то буде јасно.  Али брутална стварност је да је Беки донела радост, али и огорченост и одбацивање, у наш живот и забила клин између мене и мог мужа.

Фото: Профимедиа

 

- Дени и ја смо се упознали у пабу 2005. и венчали се пет година касније. Обоје смо очајнички желели да оснујемо породицу, и након две године безуспешних покушаја да затрудим, покушали смо са вантелесном оплодњом. Четири године и 25.000 фунти из наше уштеђевине касније, коначно сам затруднела 2014, са 44 године, користећи јајну ћелију донатора. Када сам доживела побачај у шестој недељи, бол је био неописив. Била сам тако разорена, имала сам слом и морала сам да будем на боловању годину дана. После тога, веровала сам да је мој сан да постанем мајка завршен, све док пријатељица није предложила усвајање. Са ружичастим наочарима, мислила сам да могу малом дечаку или девојчици да дам савршен нови живот.

- Дени се бринуо да узме дете које није наше и које може имати проблема. Али временом је дошао на ту идеју и у октобру 2014. пријавили смо се преко Барнарда. Процес је трајао око 10 месеци и укључивао је финансијске и медицинске провере, похађање курсева о усвајању занемареног детета и формално одобрење. Тек тада је дошло време да се „упаримо” са дететом. Било је то на ономе што се зове „дечја изложба на путу“ 2015. године – где су локалне власти поставиле своје тезге са децом која су доступна за усвајање – видела сам Бекину фотографију.

- Имала је плаву косу и светлоплаве очи, и осећала сам тако снажно да је суђено да нам буде ћерка. Преко Барнарда смо сазнали какав је био њен рани живот. Њен биолошки отац је био дилер дроге који је тукао њену рођену мајку, а она је већи део своје прве три године провела везана у седишту аутомобила, у кући пуној одраслих, још неколико деце и два пса који су све прљали. Често је остајала да гладује. Речено нам је да се, због занемаривања, Бекин мозак и чула нису правилно развили и да је заостајала у развоју. Њен говор није био довољно развијен, а речено нам је да ће бити проблема са другом децом у вртићу. Неки људи би у том тренутку одустали, али ми смо заиста веровали да можемо да променимо путању њеног живота.

- Никада нећу заборавити тај дан у јануару 2016, када смо први пут срели Беки. Возећи се до њене хранитељске куће, осећала сам се нервозно и узбуђено. "Моји нови мама и тата су овде!" биле су прве речи које нам је рекла и осећала сам да ће ми срце прснути од среће. Две недеље касније, након што смо провели више времена са Беки – када је била веома слатка осим што се мало дурила – дошла је кући са нама и, недуго затим, легално је постала наша ћерка. Угурати је у кревет те прве ноћи, са медом Борисом, из мог детињства, био је надреалан и диван тренутак. Коначно смо били породица. Узела сам више од годину дана одсуства за усвајање од свог посла у запошљавању, и то је било најсрећније време у мом животу. Беки је била моја мала сенка и повезали смо се на тако снажан начин. Волела је да иде са мном у шталу мог пријатеља да мази коње, а када би Дени дошао кући с посла, заједно бисмо ишли у дуге шетње парком.

Фото: Профимедиа

 

- Тек када сам се вратила на посао у фебруару 2017, ствари су почеле да се мењају. Пошто сам ја имала већу зараду, одлучили смо да Дени напусти посао како би имао више флексибилности да се брине о Беки и да ради у школи. Практично преко ноћи, Беки је почела да се непрестано љути на мене. Игнорисала би ме, одбијајући да разговара са мном за вечером о свом дану, док би Денија обасипала љубављу. Затим је уследило физичко дистанцирање. Ако бих се мазио поред ње на софи, чим би Дени ушао у собу, она би ми одбрусила да се склоним од ње, а затим би му скочила у загрљај. У августу је престала да ме стално зове „мама“, инсистирајући да ме зове Пам као да жели да ме казни.

- Када покушам да покренем питања са Денијем, он то једноставно не види - што се њега тиче, она не може да погреши. Ако се свађамо око нечег мањег, на пример да не ради кућне послове, Беки, сада 11 година, ће ускочити, вичући на мене у своју одбрану. Осећам се бројчано надјачано. Двоје против једног, а ја нисам у њиховом клубу. Наравно, мисли да ћемо је у неком тренутку поново напустити, као што су то урадили њени биолошки родитељи.

- Деца попут Беки имају озбиљне проблеме са поверењем са одраслима. Њен отац је имао насилан утицај у њеном домаћинству, тако да има смисла да покуша да „одржи тату срећним“. Знам све ово, али и даље боли. Школа је још један извор проблема. Она се обруши на децу, штипа их и удара. Она мора да има контролу, јер је то оно због чега се осећа сигурно. Она сада има дијагнозу сензорног поремећаја и поремећаја везаности, али ми смо на дугој листи чекања за лечење - Беки ће морати да има саветовање, говорну терапију и радну терапију која би помогла са њеним сензорним поремећајем.

- Као породица, још увек се лепо проводимо заједно. Водили смо је у Грчку и Дубаи на празнике и волела је да се игра на плажи. Имамо породичне филмске вечери гледајући све што има тему коња или пса, што она апсолутно воли. Такође волимо да идемо у Косту на топлу чоколаду и колаче, само нас двоје. Али никада не могу да се отресем свести да се ови срећни тренуци могу променити у трену, а љубазна, забавна Беки може да нестане у олујном бесу. Стално бринем о њеној будућности – да ли ће је њен недостатак друштвених вештина спречити да склапа пријатељства, да има дечка и каријеру? Према речима стручњака, њено понашање ће се погоршати у пубертету, па је то велика брига. Обично сам веома отворена особа, али нисам се поверио пријатељима о било чему од овога. Постоји друштвена стигма када кажете да се не носите са усвојеним дететом. Људи вам стално говоре да сте урадили тако „племенитију“ ствар и чини да се осећате као да не можете да кажете: „Заправо, заиста се борим“.

- Што се тиче мог брака, мислим да ћемо Данни и ја пребродити ово. Предложила сам да идемо на саветовање, али он није толико заинтересован. Морам само да верујем да ће наша љубав све победити. Волим Беки свим срцем и тако сам тужна због ужасног живота који је живела пре него што смо је усвојили, а који ју је оставио тако оштећеном. Све што желим за њу је да зна да је вољена и жељена. Никада нисам зажалила што сам је усвојила – иако сам се много пута питала да ли смо ми прави усвојитељи за њу. Можда је други пар могао да уради „бољи“ посао. Морам само да се надам да ћемо с временом, и више љубави и стабилности, моћи да будемо срећна породица о којој сам одувек сањала.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".