Како преносе амерички медији, управа клуба из Њујорка изрекла је популарном кошаркашу суспензију од пет утакмица пошто је Ирвинг на сопственом Твитер профилу објавио линк ка документарцу који се, према мишљењу многих, антисемитски.

Након тога Ирвинг је обрисао твит и на свом Инстаграм профилу је написао да му је „веома жао" за „бол и патњу" коју је нанео.

- Учим из овог несрећног догађаја - истакао је кошаркаш.

Потез седмоструког учесника Ол Стар викенда ове недеље осудили су и власник Бруклин Нетса и челници НБА лиге, пише ББЦ.

 

 

Нетси и Ирвинг су у среду саопштили да је 30-годишњи кошаркаш „преузео одговорност за негативан утицај" који је његова објава имала на јеврејску заједницу и обрисао је првобитни твит.

Клуб и играч су истакли да ће сарађивати са Лигом за борбу против клевете (АДЛ), непрофитном организацијом која се бори против свих врста антсемитизма и предрасуда. Обећано је да ће поклонити по 500.000 долара организацијама „које раде на искорењивању мржње и нетолеранције".

Ипак, када су новинари у четвртак директно питали Ирвинга да ли има антисемитска уверења, он је одбио да осуди филм и поруку са Твитера. Само је кратко истакао да поштује све друштвене групе. Ипак, када су новинари желели нешто конкретнији одговор, кошаркаш је истакао да „не може да буде антисемита ако зна одакле потиче".

Фото: Танјуг/АП

 

Неколико сати касније, огласио се и његов клуб који је саопштио да је Ирвинг суспендован јер је одбио да јасно каже да нема антисемитска уверења, нити је признао да у филму има материјала који шири мржњу.

- Веома је узнемирујуће што је пропустио да се одрекне антисемитизам када му се пружила јасна прилика. То је у супротности са вредностима наше организације и штетно је за екипу. Зато сматрамо да он тренутно не би требало да буде повезан са Бруклин Нетсима - наводи се у саопштењу клуба.

Додаје се да ће бити суспендован док се не заврше неке „поправне мере", чији крајњи рок није саопштен, и да ће пропустити најмање пет утакмица.

Ирвинг је у четвртак увече рекао да је „реаговао емотивно на неправедно етикетирање да је антисемита, уместо да се пажња усредсреди на процес излечења 'његових јеврејских браће и сестара' који су повређени због мрских примедби изречених у документарцу".

- Нисам имао намеру да искажем непоштовање јеврејске културне историје у вези са Холокаустом, нити да ширим било какву мржњу - додао је он.

Фото: Танјуг/АП

 

Ирвингу су током целе ове драме многи пружали подршку на друштвеним мрежама. Од познатих, на Ирвингову страну стао је репер Кање Вест који му је послао неколико порука подршке. Кање тренутно трпи огромне пословне губитке због антисемитских коментара. Њему је недавно истекла суспензија на Твитеру уведена управо због антисемитизма. 

 

 

Подсећамо, ово није први пут да се Ирвинг нашао у центру пажње због контроверзних питања. Прошле сезоне је за Бруклин одиграо само 29 од 82 утакмице регуларне сезоне НБА лиге јер је одбио да се вакцинише против корона вируса.

БОНУС ВИДЕО: 

ДА ЛИ ЈЕ ЈОКИЋ НАЈБОЉИ ЦЕНТАР У ИСТОРИЈИ НБА? Ова статистика каже да јесте!

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".