После друге у низу титуле Манчестер Јунајтеда, очекивали су се велики успеси ове сезоне и прекид европске доминације Реал Мадрида. Претходне сезоне их је управо Краљевски клуб нокаутирао у полуфиналу.

По Јунајтед све ишло добро. Почели су доминантном победом у Ирској против Шамрока, избацујући их укупним резултатом 9-2. Затим на ред долази Дукла Праг који је такође био поражен резултатом 3-1, а онда долази судобоносни меч против Југословенског представника - Црвене звезде.

Црвена звезда - Манчестер Јунајтед

 

 

Први меч се играо на Олд Трафорду где је Јунајтед успео да дође до победе 2-1. Лопта се пребацила у Београд где Јунајтед није имало нимало лак задатак.

 

 

Црвено-бели предвођени Рајком Митићем и Драгославом Шекуларцем су изашли на мегдан Манчестер Јунајтеду. Меч је почео у знаку Ђавола. Постигли су три гола, Денис Вајолет један, а затим два гола Бобија Чарлтона. Београдски представник је експресно у другом полувремену почео да враћа резултат - постигавши три поготка за мање од 15 минута.

Међутим, до краја меча није више било голова, те је Манчестер Јунајтед прошао у следећи круг такмичења.

Црни Минхен

Фудбалери Манчестера су путовали назад ка Британији и из Београда полетели ка Минхену, одакле је био следећи авион за Енглеску.

Авион са Минхенског аеродрома је покушао да полети у лошим условима. Олуја није престајала,а авион је доживео трагичан пад. Те ноћи се угасило 23 живота. Седам играча Јунајтеда је страдало, док је неко време касније и осми подлегао повредама.

 

 

Сер Боби Чарлтон

Један од чланова генерације који је преживео често приписује и дугује свој живот срећи. Он је пре полетања, заједно са Вајолетом, заменио место седења са Тејлором и Пегом који су тог дана изгубили животе.

 

 

Чарлтон је неким чудом испао из кабине, а преживели Хари Грег, који је без повреда изашао из авиона га је вукао од авиона у страху од експлозије. Чарлтон се тек 14. фебруара, осам дана након трагедије, вратио у Енглеску.

Двадесетогодишњи Чарлтон се ипак после опоравка враћа фудбалу. Овај фудбалер ће видети Јунајтед на врху Европе и дочекати да подигне ушати трофеј десет година након трагедије, када је Манчестер Јунајтед успео да савлада португалску Бенфику резултатом 4-1.

 

 

Каријеру је завршио 1973. године, своју каријеру је крунисао титулом са Мундијала, титулом Европског купа и бројним индивидуалним наградама. Поред тога, поставио је рекорд најбољег стрелца Ђавола који је срушио Вејн Руни деценијама касније. Такође је одиграо највише утакмица за Јунајтед, све до Рајана Гигса који данас држи тај рекорд.

БОНУС ВИДЕО: ТРЕСЛЕ СУ СЕ МРЕЖЕ: Ово су најефикасније утакмице у историји Мундијала

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".