Садржина нове кривичне пријаве се држи у тајности јер физијатар још није саслушан по том основу али по незваничним сазнањима медија, у питању је исти “модус операнди” као и у досадашњем поступању за које се сумњичи – да је током прегледа предузимао радње које није имао потребе да предузима и тако ушао у “зону” полног узнемиравања. Уколико буде основа, очекује се да након његовог саслушања, нови оптужни предлог буде придодат постојећем, по којем се понавља суђење пред Основним судом у Нишу.

Виши суд је наложио да се суђење за полно узнемиравање четири малолетнице понови сматрајући да је потребно да се спроведе реконструкција догађаја у присуству вештака! Пресуда је недавно укинута након што је усвојена жалба и Основног јавног тужилаштва у Нишу у односу на ослобађајући део пресуде али и бранилаца Д.М. у односу на осуђујући део. По оцени суда жалбом бранилаца се основано указује да је у пресуди остало нејасно шта се подразумева под “интимном регијом” будући да је физиијатру стављено на терет да је током прегледа једне малолетнице, приликом извлачења руке са препоне, прстима прешао преко њене интимне регије. Због тога суд тражи да се разјасни да ли је прелазак преко интимне регије значио прелазак преко полног органа или подручја око полног органа, како би се утврдило има ли или не елемената кривичног дела полно узнемиравање.

Малолетница је на суђењу навела да је споран био додир преко полног органа што првостепени суд није ценио већ је закључио да је оптужени прешао руком преко интимне регије, “чинећи тако изреку неразумљивом а разлоге о овој одлучној чињеници нејасним”.

По оцени Вишег суда било је неопходно да се на суђењу изведе реконструкција догађаја тако што би оптужени физијатар показао на који је начин предузимао терапијске мере које је описао у одбрани, а да потом и малолетна девојчица покаже на који је начин оптужени прешао преко њене интимне регије, како је описала у свом исказу. На основу тога би се вештак изјаснио да ли је терапија била у складу са правилима струке, да ли је такав начин прегледа подразумевал могућност контакта са интимном региојом пацијента или не, под којим условима је могућ контакт ако је могућ и са којим тачним делом интимне регије…

Виши суд је том пресудом усвојио и жалбене наводе тужилаштво у односу на ослобађајући део пресуде који се односи на остале три малолетнице.

- Основни јавни тужилац основано указује да се радње окривљеног како је то утврдио првостепени суд (да је оштећенима ставио руке испод доњег веша у пределу полног органа док је другом руком истезао ногу) у битном разликују од технике спровођења манипулативне терапије како је то представио окривљени а потврдио стручни саветник (прсти руке се налазе у пределу препона док се другом руком савија нога детета у пределу колена у страну, када може доћи до контакта прстију са интимном регијом детета). И поред јасне уочљивости да утврђене радње окривљеног немају утемељење у поступку терапије како је то у одбрани представио окривљени а у том делу потврдио стручни саветник, нејасно је како је првостепени суд нашао да наведене чињенице иако међусобо противуречне у битном, поткрепљују закључак да није доказано да је окривљени предузима недозвољене полне радње у циљу задовољења полног нагона, стоји у пресуди Вишег суда у Нишу којом је наложено поновно суђење. Суд је наложио и да се утврди тачан датум прегледа малоленице за коју је физијатар био првостепено осуђен. Окривљени је био у притвору био од 2.децембра 2021.године до 18.маја ове године.

Одложен почетак поновног суђења

За данас је био заказан почетак поновног суђења по оптужном предлогу за полно узнемиравање четири малолетнице, али је рочишто одложено. Наредно је заказано за децембар.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".