Докторка Данијела Јевтић из Хитне помоћи упозорила је све на тровање храном које може да нас задеси током прелазног времена. Како је докторка рекла, "лако је" када приметимо да нека храна није у реду, да је променила изглед или мирис, али постоји читав низ намирница које могу да нас отрују иако изгледају и миришу уобичајено.

- Имали смо занимљив случај, позвала нас је породица, двоје одраслих и дете, која се враћала с пута. Успут су јели неке сендвиче и још нешто, и када су дошли, имали су симптоме тровања храном, тегобе су кренуле. Храна не мора да нас упозори изгледом, то морате да знате. Када храна заудара или се изменила боја, тада није проблем да је елиминишемо. Али морамо да будемо опрезни јер широк дијапазон намирница може да нас отрује - рекла је докторка Јевтић и набројала неке од њих.

- Вода, воће и поврће, млеко и то посебно непастеризовано, затим месо, риба, шкољке, морски плодови, па чак и житарице могу да изазову тровање храном. Животиње су често у ланцу заразе, али је важно да будемо свесни да ли постоје и клицоноше.

Да особа која припрема храну нема кожне промене на рукама, јер то често значи да је стафилокока присутна - рекла је докторка и дала савет како ублажити симптоме тровања храном.

- Најпре ћемо осетити болове и грчеве у стомаку, надутост, па мучнину, повраћање, пролив... Важно је проливе и повраћање не сузбијати у почетку, то су природни начини на које тело елиминише унети токсин. Надокнадите течност, узимајте пробиотик, а тек ако дође до високе температуре, неуролошких сметњи или крви у столици или при повраћању, хитно зовите лекара", рекла је она.

(Еспресо)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".