Све се догодио у учионици, када је најпре један малолетник ударао песницом другог и терао га да главом удара у школску клупу, док је другом ученику затегао канап око врата, док га је други пунолетни ученик ударао у главу.

Насилници су након тога натерали малолетне ученике да се скину и наги шетају по учионици и све то снимали мобилним телефонима.

Надлежним органима је случај пријављен у уторак, 8. новембра, а о свему је обавештен и Центар за социјални рад.

- Наложено је прикупљање потребних обавештења, такође да се обави разговор са оштећенима, очевицима догађаја, набави медицинска документација за оштећене и поднесе кривична пријава против Ђорђа Ј. због кривичног дела злостављање и мучење - речено је у Тужилаштву.

Према речима психолога и психотерапеута Јоване Стојковић, малтретираној деци ће сигурно остати велике трауме, па им је неопходно обезбедити психолошку подршку. Корен проблема треба тражити у кући и понашању родитеља.

Фото: Н. Скендерија/принтскрин/Илустрација

 

- Вршњачко насиље је све учесталије и оставља доживотне трауме. Овакво понашање је често проузроковано занемареним или неадекватним родитељством, као и животом у дисфункционалним породицама. Неефикасна дисциплина у породици подразумева насилно понашање према деци, често кажњавање, злостављање, занемаривање, па и претерано допуштање. У школама треба под хитно организовати систем подршке где ће жртве или неко дете које се осећа угроженим моћи да се обрати за подршку и заштиту - закључила је Стојковићева.

Подсетимо, недавно су тројица ученика трећег разреда Основне школе „Вук Караџић” из Врања претукла друга из одељења у једној играоници, а Министарство просвете ће у ту школу послати просветну инспекцију и стручно-педагошки надзор да би испитали поступање школе и које су мере предузели.

Говорећи о ученичком насиљу, помоћник министра просвете Милан Пашић рекао је да је за време короне било заступљено насиље кроз дигитални облик, а сада се вратило физичко насиље.

- Школе имају своје тимове за заштиту ученика од дискриминације, имају планове и програме и цела школа мора да предузме одређене активности. Насиље јесте сада доста видљивије, узимајући у обзир и друштвене мреже. Али ми имамо нулту толеранцију на насиље и школа реагује на сваку пријаву.

(Ало)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".