У интервјуу, Блинкен се позабавио вишеструким спољнополитичким изазовима са којима се суочава администрација председника САД Џоа Бајдена, укључујући слабе напоре да се исправи ирански нуклеарни споразум из 2015. године, нагомилавање руске војске у близини Украјине и растући сукоб у Етиопији.

Најкруцијалнији би могао бити све агресивнији став Кине према Тајвану, који Пекинг сматра за своју територију. Тајвански министар одбране рекао је да су тензије са Кином најгоре у последњих више од 40 година, додајући да ће Кина бити способна да изврши инвазију „пуних размера” до 2025.

Упитан да ли ће Кина извршити инвазију на Тајван, Блинкен је рекао „то би била потенцијално катастрофална одлука“, понављајући став Вашингтона да је „одлучно посвећен“ да обезбеди да Тајван има средства да се одбрани.

Кина је последњих година покушавала да промени статус кво преко Тајванског мореуза са активним ангажманом у провокативним војним маневрима и покушавајући да изолује Тајван од остатка света, рекао је Блинкен.

Фото: АП

 

 

"Надам се да кинески лидери веома пажљиво размишљају о томе, као и томе да да не изазову кризу која би, по мом мишљењу, имала страшне последице за многе људе и која није ни у чијем интересу, почевши од Кине“, рекао је Блинкен.

Кина остаје Бајденов приоритет спољне политике број један, али је његова администрација такође погођена кризама на другим местима.

Блинкен је рекао да Сједињене Америчке Државе имају санкције које би могле да користе за стране које одржавају сукоб у Етиопији.

О Ирану, Блинкен је рекао да је Вашингтон ове недеље окончао индиректне преговоре у Бечу јер Техеран не делује озбиљно у погледу повратка на поштовање нуклеарног споразума.

"Ако се пут ка повратку на поштовање споразума покаже као ћорсокак, ми ћемо тражити друге опције“, рекао је он.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Блинкен се у четвртак вратио из Европе, где се састао са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом и упутио упозорење због јачања руске војске у близини Украјине.

Очекује се да ће Бајден разговарати са руским председником Владимиром Путином у блиској будућности и рећи руском лидеру да је Вашингтон одлучан да се супротстави било каквим "непромишљеним или агресивним" акцијама, рекао је Блинкен. Сједињене Америчке Државе желе предвидљивије односе са Русијом, рекао је он.

"Постоје области у којима се преклапају интереси и требало би да будемо у могућности да радимо заједно ако можемо имати одређену стабилност и предвидљивост у односима. Акције Русије и претња даљом агресијом на Украјину крећу се управо у супротном смеру“, рекао је Блинкен.