Од дворења преко позива на славу до бирања поклона... Правила бонтона су јасна, а колико се поштују?

Да ли се зове на славу?

Сигурно сте много пута чули "на славу се не позива". Врата куће су тог дана отворена за све. Тако је макар важило раније. Данас се усталило правило да се гости ипак зову на крсну славу и то је најчешће ужи круг породице и пријатеља односно оних код којих се и одлази истим поводом.

Само обележавање празника се такође мењало током времена. Па иако обичај каже да су најважнији славски колач, вино и жито, трпезе су постале далеко раскошније (о томе више речи у наставку), а славље понекад уме да се претвори у оно налик свадби. Једни кажу "добро је да се људи веселе", а други да је пригодније славити у дискретнијој атмосфери.

Фото: Ненад Живановић

 

 

На славу се никад не касни

Веома је важно да на славу дођете на време, односно да не касните, тиме изражавате поштовање према домаћину и његовој породици али и осталим гостима. Такође, олакшавате посао домаћици која не мора у више наврата да служи целу трпезу.

Ипак, ни ово правило се не поштује строго.

Не заборавите како да честитате славу

На славу треба отићи пригодно одевен, у свечанијој одећи."Срећна ти слава, домаћине! Нек Бог да здравља и среће, теби и твојој породици!”, гласи поздрав који се упућује домаћину. Након тога се уручује поклон. Затим се гост послужи житом и вином, а онда се седа за сто на место које домаћин покаже или пак по старешинству, како се то радило према старом српском обичају.

Слледи заједничка молитива, а када сви гости устану, домаћица износи храну на сто.

Шта се поклања за славу?

Бонтон каже да се домаћину уручује пригодан поклон попут флаше пића, док се домаћици даје цвеће, бомбоњера или некид руги практичан и адекватан дар. И знате како се каже, нити се гледа поклону у зубе нити се обраћа пажња на то колико је "раскошна" трпеза.

Фото: Н. Живановић

 

 

Знате ли шта је то дворење славе?

Дворење је важан обичај који се везује за крсну славу. Домаћин на овај свечани дан дочекује госте и не седа док свећа гори. То ради из поштовања према светитељу кога слави и који је заправо главни гост.

Бонтон и то не само онај славски налаже да на слављу не користите мобилни телефон, како би све било усмерено на сам повод окупљања.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".