Противници Србије у групу Г на Светском првенству у Катару тренирају на необичан начин. Ову помало бизарну одлуку донео је селектор Бразила Тите, пише спортспорт.ба.

Како наводе, колико год ова одлука била чудна, она је јако продуктивна и испоставила се изузетно успешном.

Многе Бразилце забринули су снимци са тренинга "кариока" пред полазак у Катар. Искусни Дани Алвеш је оштро стартовао на Рафињу, Нејмар и Алекс Тељес нашли су се у једном оштром дуелу, као и Алекс Сандро и Едер Милитао. Врло лако је могло доћи до повреда, али срећом није.

 

 

Показало се да се Бразилци не штеде ни на тренингу и да су спремни да буду чврсти за утакмице на Мундијалу. Ипак, повећана је могућност повређивања, пошто је уочљиво да изабраници Титеа током тренинга не носе костобаране.

Селектор Тите је на ову идеју дошао још водио Коринтијас. Забринут због броја картона које је његова екипа добила на почетку сезоне 2015/16, Тите је предложио да сви тренирају без костобрана, верујући да ће на тај начин играчи стећи мало "мекши" приступ и да ће имати више свести када буду у отвореним дуелима, те да ће се на овај начин смањити број суспензија.

Титеов став тада је те 2015. године упалио - Коринтијас је освојио награду за Фер плеј, као екипа с најмање картона у лиги.

Фото: EPA-EFE/Joedson Alves

 

Играчи су свесни те Титеове одлуке и верују да се и без костобрана може тренирати.

- На тренинзима се увијек трудимо да дамо све од себе. Сви који долазе овде желе показати да раде добро, а интензитет тренинга је јако висок. Имамо две екипе изврсних играча, на врхунцу каријере, то помаже у интензитету тренинга. Наравно, увек подузимајући мере опреза да не претерате и да не повредите некога. Али оданост и интензитет се не морају смањити. Тренинг је припрема за утакмицу и тако морамо да тренирамо - рекао је ПСЖ-ов стопер Маркињос.

Фото: Танјуг/АП

 

У једној рекламној кампањи 2018. године селектор Тите открио је да цени оштар став против ривала, али увек с лојалношћу.

- Деловаћеш снажно, али ћеш бити одан. Због суспензија које су имали, замолио сам све да скину костобране. То поштовање морате имати према противнику, желим то исто видети и према колеги на тренинзима. Нисам знао шта ће та одлука донети, али следећи дан сам видео оданост. Такмичите се снажно, одано, али на лопту - поручио је селектор Бразила тада.

Под водством Титеа Бразил је имао 120 жутих картона у 76 утакмица, у проеку 1,5 картон по утакмици. Но, нешто што привлачи пажњу је мали број црвених картона - у шест година, Бразил је добио само три црвена картона. Од тога је два добио нападач Габријел Жезус, а један дефанзивац Емерсон Ројал.

Фото: Танјуг/АП

 

Бразилци ће 24. новембра против Србије отварити Светско првенство, а затим ће 28. одмерити снаге са Швајцарском. Последњу утакмицу у групи "Кариоке" играју против Камеруна 2. децембра.

Тите је недавно објавио списак, на којем је било изненађења за многе. Дани Алвеш има скоро 40 година и није играо месецима, али се нашао у авиону за Катар, док нема неких врхунских играча попут Роберта Фирмина, Габријела Барбосе, Лодија, Филипеа Кутиња или Жоелингтона. А ни Куња из Атлетика, ни Даглас Луиз из Астон Вилле нису позвани.

Фото: Танјуг/АП

 

Бразил је иначе једина земља која је наступила на свим светским првенствима, а до сада је пет пута била првак света. Последњи тријумф остварен је пре 20 година, када су под вођством Роналда тријумфовали у Јужној Кореји и Јапану. Легендарни нападач је с осам погодака одвео тим Луиша Сколарија на трон.

Фото: Профимедиа

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".