- Хиротонија изабраног Епископа новобрдског архимандрита Илариона (Лупуловића), игумана манастира Драганца код Гњилана, којег је на редовном заседању одржаном у Београду од 15. до 20. маја 2022. године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао за викара Патријарха српског са титулом Епископ новобрдски, биће обављена у недељу, 20. новембра 2022. године са почетком у 9 часова, у храму Светог Саве на Врачару на светој архијерејској Литургији коју ће служити Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије са архијерејима и свештенством - пренели су из информативне службе СПС.

Фото: СПЦ

 

Претходно ће у суботу, 19. новембра са почетком у 18 часова бити извршен чин наречења изабраног Епископа у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду.

Будући владика Иларион рођен је као Растко Лупуловић 16. октобра 1974. године у Београду, од оца Илије и мајке Данице. Основну и средњу школу је похађао у Београду. Године 1991. уписује Факултет драмских уметности – смер глума. Показао је велики уметнички таленат и у знаменитом позоришту Атеље 212 био је виђен као један од перспективнијих глумаца млађе генерације. 

Фото: Јутјуб принтскрин

 

 

На почетку каријере важио је за једног од најбољих српских глумаца, па је за своја остварења, још као млади глумац одликован једном од најпрестижнијих награда "Стеријиног позорја", а добитник је и награде "Зоран Радмиловић". Завршио је Факултет драмских уметности и био један од најбољих глумаца своје генерације. Међутим, одлуку да се замонаши сматра најважнијом у животу.

- Никада нисам зажалио нити сам се покајао што сам постао монах. Напротив, често ми се догађа да Богу благодарим што ми је помогао да се определим за овај пут јер, наравно, све је засновано на човековој слободној одлуци. Без слободне одлуке свакога од нас нема ни праве слободе. Љубав и слобода је оно нешто за чим сам ја кренуо - испричао је за Лапуловић у једној емисији.

Од 1992. године почео је редовно да посећује Високе Дечане, а његову одлуку да остане у манастиру, благословио је 1996. године тадашњи игуман, садашњи Епископ рашко-призренски Теодосије.

Као искушеник провео је две године, и коначно замонашен је на празник Св. краља Стефана Дечанског 1998. године у чин мале схиме добивши монашко име Иларион, по Светом Илариону Великом.

У чин јерођакона је рукоположен 1999. године, а 2001. године бива рукоположен у чин јеромонаха.. У периоду од 2008. до 2010. године, у два наврата по неколико месеци, борави у манастиру Пећкој Патријаршији помажући у редовним богослужењима и припремајући манастир пред устоличење Патријарха српског Иринеја у октобру 2010. године.

Недуго после тога, по благослову Епископа рашко-призренског Теодосија, бива одређен за вршиоца дужности настојатеља манастира Гориоча, показујући велику ревност у раду са верним народом источког краја и помажући сестринству у обнови те светиње.

Фото: П.Митић

 

 

На Сретење Господње 2011. године бива послат у манастир Драганац у Косовском Поморављу, где преузима управу манастира најпре као вршилац дужности настојатеља, а потом и као настојатељ манастира, у коме се убрзо скупило братство од десетак монаха и искушеника.

У Косовском Поморављу наставио је да ради не само на изградњи и адаптацији манастира Драганца, већ и са духовним богаћењем верног народа. Редовно је предавао веронауку деци у локалној српској школи и често држао предавања широм Епархије и Српске Православне Цркве на различите богословске теме.

Године 2012. одликован је чином протосинђела, а на Ђурђевдан 2015. године је рукопроизведен у чин архимандрита и именован за архијерејског заменика Епископа рашко-призренског. Поред већ раније завршеног Факултета драмских уметности, 2010. године уписао је Богословски факултет који је завршио у року од четири године са завидним успехом.

Говори енглески, француски, италијански и албански језик.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".