У Белој кући јуче је одржано венчање председникове унуке, а већ данас у част Бајденовог рођендана његова супруга Џил организује прославу са закуском, преноси Ројтерс.

С обзиром да је Бајден најстарија особа на функцији председника САД, трка за Белу кућу 2024. је новина за америчко друштво.

"Славе младост а сви за пензију"

Америчка демократија стара 250 година и америчка култура славе младост, али милиони Американаца, укључујући и председнике, активно су запослени и после 65. године, што је преко старосне границе за пензионисање.

Роналд Реган је имао 77 година када је напустио Белу кућу, а Бајден би у случају да се избори и за други мандат, имао 86 година по напуштању председничког положаја.

Уколико би победио на изборима 2024, Бајденов потенцијални и водећи републикански противкандидат Доналд Трамп имао би 82 године у тренутку напуштања председничке функције.

Америчко друштво све старије

Америчко друштво је све старије, међутим грађани све више продужавају свој радни век све до позних година живота.

Предвиђа се да ће се популација старија од 65 година до 2060. скоро удвостручити са 52 милиона у 2018, на 95 милиона.

До 2026. сваки четврти мушкарац старији од 65 година и даље ће радити, предвиђа се у документу који је објавила непрофитна организација Биро за референтну популацију.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".