Метеоролог Недељко Тодоровић за К1 открива кад престаје киша, каква зима је пред нама и кад ће се забелети нижи предели! Нови Пазар, Тутин и Пријепоље најтеже су погођени интензивним падавинама које су погодиле нашу земљу протеклог викенда. Услед велике количине падавина дошло је до изливања река, а на снимцима који круже друштвеним мрежама грађани су могли да виде набујале реке које са собом носе све. У Тутину је двогодишње дете страдало након што је упало у набујалу реку. О томе какво време се очекује наредних дана говорио је метеоролог Недељко Тодоровић у емисији “Ми данас” на К1 телевизији.

- Претходна два дана су била са најинтензивнијом кишом, а већ данас до краја дана ће падавине попустити, по количини и по интензитету. Крајем дана и током ноћи следи делимично разведравање. Главнина догађаја је иза нас, а узрок томе је циклон који је са Атлантика дошао преко Западне Европе. На Копаонику је у последњих 48 сати измерено 114 литара по квадратном метру, у Сјеници 80 литара по квадратном метру, у Куршумлији исто 80. То је количина која је више него просечна за новембар месец - рекао је метеоролог.

Данас смо имали смањење и престанак падавина, али киша се поново очекује.

- Сутра нам стиже нови циклон који носи свежији и влажнији ваздух. Овај циклон поново долази са Атлантика у Средоземље. Његов центар ће бити у јужном Јадрану и због тога ће главни догађај бити олујни ветар. Када је реч о облачности и киши, они би били мање изражени. Сутра у планинским пределима јак јужни ветар, а у кошавском подручју јак југоисточни ветар који ће достизати брзину и до 100 километара на сат. У среду поподне ће тај ветар попустити - рекао је Тодоровић и нагласио:

Наредних дана неће бити већих количина падавина. Ових дана се суочавамо са обилним кишама, а на планинама се ноћас забелело.

- Снег је пао ноћас и преподне у планинским пределима, док га у нижим пределима није било. До краја новембра га у нижим пределима неће бити. Наредних дана ће бити падавина, у нижим пределима ће то бити киша, а у планинским пределима ће бити снега. Јутрос је на Златибору измерено десет центиметра снега. За сада, у наредних десет дана, нема озбиљне зиме у смислу ниских температура и снежних падавина - рекао је Недељко Тодоровић.

У укључењу у емисију “Ми данас” метеоролог је говорио да нас очекује блага зима.

- Очекују нас температуре изнад просека за ово доба године, за нијансу свежије него прошле зиме. Очекује нас више падавина у виду кише. Биће и нешто више снежног покривача него прошлих зима, али да кажемо да је пред нама једна уобичајена зима - открио је Тодоровић.

(Мондо)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".