Мало је познато да је Жозе Мурињо своју тренерску каријеру започео у Бенфици, клубу из велике тројке Португалије. У септембру 2000. године је изабран за тренера овог клупа после само 4 кола Примере. Донео је победу против ривала Спортинга од 3-0, али то није било довољно. Промена на врху клуба је довела до тога да после само 9 мечва напусти клуб.

Наставио је у Унији де Леири, тиму који се за време његовог мандата борио за високе позиције. Чак су завршили један поен испред Порта, један поен иза Бенфике, а само шест поена далеко од првог на табели. Завршили су као четврти. Мањак финансија је Мурињу донео много тога - почео је да размишља о талентима из слабијих лига који могу допринети клубу. Ово знање је понео у свој нови клуб - Порто.

Пут до звезда

Фото: Танјуг/АП

 

Најавио је велике ствари иако клуб није био на завидном нивоу. Сматра се да је ово један од најгорих периода португалског гиганта.

- Сигуран сам да ћемо наредне године бити шампиони. Почела је велика реформа Порта. Није имао превелике иновације тактички, али се унео превише у смислу тренинга - свака вежба је до ситних детаља дизајнирана од стране ''Посебног''. Највећа иновација је била у трансфер приступу.

Порто није имао новца, морао је да прода неке играче како би могао клуб да доведе неке нове таленте. Продат је Андраде у Депортиво за 13 милиона и Паредес у Ређину за нешто мање од 5 милиона. Закључио је одлазеће трансфере позајмицом Уга Ибаре у Боку за 400 хиљада евра.

Фото: МВ

 

За овај новац је довео Нуна Еспирита Санта за 3 милиона и Јанкаускаса за 2,4 милиона. Ова два трансфера су била значајна, али су много значајнији трансфери из слабијих португалских клубова. Пауло и Марко Фереира су из Сетубала дошли за 3,1 милион. Пешото из Белененсеса је потписао за милион. Дерлеј, Тијаго и Нуно Валенте за 1,2 милиона из његове Леире. За 0 евра је добио Маниша који је отеран из Бенфике, Кошту, бившег капитена Порта и Педра Емануела из Боавиште, иако је претходно водио тим до титуле. Потрошено је само 6.8 милиона евра.

Те године су освојили лигу, али поред тога су подигли и трофеј Купа УЕФА, тада другог најпрестижнијег европског такмичења. Дерлеј је био најбољи стрелац лиге, док је Деко, играч кога је Мурињо затекао у Порту, био најбољи асистент лиге. Многи су хтели да уновче овај успех свог клуба и да пређу негде даље, међутим, Мурињо их је убеђивао да верују у њега и у клуб и да велике ствари тек следе.

Нису сви делили ово мишљење, па је Поштига отишао у Тотенхем за 9 милиона евра, а Капушо у Ренџерс за 1 милион. Наставио је са својом трансфер политиком и довео је Масиела из Леире за 1,5 милиона евра, Педра Мендеша и Босингву из Боавиште и ''коцкао'' се са Карлосом Албертом који је личио на ''будућег Роналдиња'' за 2,5 милиона евра. Један од повратника је био и Бени МекКарти из Селте Виго. 

Фото: Н. Параушић

 

Почело је ремијем против Матеусовог Партизана и пораза од Реала из Мадрида - популарних ''Лос Галактикоса''. Били су последњи у групи, а онда је уследио препород. У свим такмичењима су везали 34 мечева без пораза. Сусрео се са Фергусоновим Манчестером који су победили укупним резултатом 3-2, затим Лион резултатом 4-2, па Депортиво који је поклекао и избачен је резултатом 1-0.

Финале са Монаком је било у знаку Муриња каквог знамо. Давали су шансе Монаку и наду, међутим у контранападима су их потпуно демолирали - победивши резултатом 3-0.

Каснији успеси

Фото: Н. Параушић

 

Мурињо је свакако постао ''Посебни'', менаџер који је успео да освоји Премијер лигу три пута са Челсијем, Серију А два пута са Интером, Ла Лигу једном са Реал Мадридом. Осовјио је Лигу Шампиона, Куп УЕФА (али и каснију Европа Лигу), а и треће по значају такмичење Куп Конференција.

Нуно Еспирито Санто је постао легенда Порта, али и високопрофилни менаџер. Пауло Фереира, Рикардо Карваљо и Босингва су прешли у Челси за 20, 30 и 21 милион. Сва тројица су опет дигли трофеј Лиге шампиона. Деко је прешао у Барселону и био је 2. у гласању за Златну лопту. Нуно Валенте је прешао у Премијер лигу са 30 година. Баија се сматра најбољим Португалским голманом икад. Педро Емануел је постао капитен Порта после Баије, а Кошта се после две године пензионисао у Белгији, а сматра се једним од најбољих капитена које је Порто имао. Маниш је скроз окренуо каријеру, а заиграо је за Челси, Атлетико Мадрид и Интер. Коштиња је у 30. окренуо своју каријеру на прави пут и заиграо за Атлетико Мадрид са Коштињом.

Дерлеј и Бени МекКарти су имали проблема са повредама и никада нису достигли свој пуни потенцијал. Карлос Алберто се вратио у Бразил, а касније је објаснио да се каје због овог потеза јер никада није достигао свој врхунац. Порто је зарадио 130 милиона од продаје играча, а нису потрошили више од 10 милиона годишње.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".