Бајденова администрација је упутила захтев Врховном суду тражећи да се брзо преиначи одлука Петог окружног апелационог суда са седиштем у Њу Орлеансу да укине налог судије којим се блокира закон док се парнице по овом питању настављају, пренео је Ројтерс.


Апелациони суд САД одбио је 15. октобра захтев америчког Министарства правде да суспендује рестриктивни закон у савезној држави Тексас, који забрањује абортус након шест недеља трудноће.

Пети окружни федерални апелациони суд у Њу Орлеансу је претходно дозволио да се примењује закон о забрани абортуса у Тексасу до, како је навео, "убрзаних" даљих поступака у овом значајном правном поступку.

Закон о забрани абортуса у Тексасу, који је ступио на снагу 1. септембра, не прави изузетке за трудноће настале силовањем или инцестом, а предвиђа и да грађани туже клинике које изводе абортусе, и да, ако спор буде окончан у њихову корист, добију 10.000 долара.

Врховни суд је исто тако дао "зелено светло" за примену тексашког закона, али се није изјаснио о његовој усклађености са Уставом.

Министарство правде тврди да закон спречава жене у остваривању њиховог уставног права на прекид трудноће, што у САД гарантује пресуда Врховног суда из 1973. у случају "Ро против Вејда".

(Танјуг)
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".