Верује се да је божићни пост уведен још у 4. веку, а пуно трајање од 40 дана добио је у 12. веку. Стручњаци објашњавају да пост не подразумева једноличну дијету или гладовање, већ уравнотежену исхрану намирницама биљног порекла. У току целог божићног поста не једе се месо, бели мрс (млеко и млечни производи) и јаја. У последњој недељи божићног поста се пости строже, без употребе рибе, а по могућности на води. На Бадњи дан се не употребљавају ни уље ни вино, већ се обавезно пости на води. Не треба заборавити да црква истиче да током поста не треба да умртвљујемо своје тело, него своје страсти. Пост не значи да се само уздржавамо од мрсне хране већ пре свега од лоших мисли, жеља и дела.

Теолог Милош Стојковић објашњава да је важно да, поред поста храном, постимо и делима, јер само ако "постимо и делима пост постаје онај прави и свеобухватни."

Фото: Д. Дозет, СПЦ

 

- Узалуд је да постимо храном, а да, на пример, не разговарамо са својим ближњима, рођацима, пријатељима, јер је и сам Бог који се рађа, чије рођење чекамо током поста, казао да ко не воли човека, не може волети ни Бога. Важно је да верници знају да нам је узалуд да постимо читав пост храном, а не миримо се и не мењамо себе изнутра. С друге стране, пост је установљен да би током трајања истог мислили више на своју душу - навео је Стојковић.

Додао је да божићни пост спада у нешто лакше и да није ригорозан толико као васкршњи:

Фото: Д. Јелен

 

- Дозвољено је током поста конзумирати алкохол. Нико нема право да улази у свету тајну брака, што значи да немамо право да грехом сматрамо телесне односе брачних другова, јер су они на дан венчања постали једна душа. Према томе, то није грех. Оно што можемо да кажемо јесте да се могу суздржавати од телесних односа у посту, али никако се не може сматрати грехом ако ипак не могу да се суздрже.

С друге стране, верски аналитичар Драшко Ђеновић сматра да би идеално било да се верници током поста одрекну алкохола и цигарета.

- Сексуални односи нису забрањени, поједини кажу да се треба уздржавати. Суштина поста није у суздржавању од хране, као што већина људи мисли, није пост дијета. Суштина је да просветлимо наше мисли. Ништа нећемо добити тиме ако само променимо исхрану, није суштина одрећи се само меса већ и неких дела, рецимо интернета, серија... Џабе вам пост ако код куће бијете жену и децу!

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".