Користите благи детерџент

Многи људи одлуку о томе шта ће користити темеље искључиво на цени или мирису, али то није увек најбоља опција. Ако желите да задржите своју омиљен џемпер меким и продужити му век трајања, треба да користите благи детерџент за прање рубља. Такође морате да будете сигурни да користите тај детерџент према препорукама произвођача.

Уклоните мрље на прави начин

Већина производа за уклањање мрља је оштра и заправо може да оштети тканину док уклања мрљу. Уместо да користите јаке хемикалије за чишћење, размислите о испробавању неких природних састојака за уклањање мрља. Много су безбеднији за ваше џемпере, а многи од њих делују чак и боље од скупих производа за уклањање мрља.

Сода бикарбона ефикасно делује када су флеке на одећи у питању. Неретко се користи у комбинацији са лимуном.

Можете је растворити са млаком водом и тако полити део одеће који је исфлекан, сачекати неколико минута, а затим испрати. Уколико се флека не скине одмах, овај поступак поновите више пута.

Фото: Профимедиа

 

Немојте користи омекшивач

Омекшивачи имају тенденцију накупљања на одећи и заправо је могу учинити мање меком. Такође могу да оштете одређена својства тканина па их је најбоље избегавати.

Изврните џемпер наопако пре прања

Пре него што џемпер ставите у веш машину, окрените га наопако. То помаже у заштити спољње стране одеће од оштећења до којих може доћи током циклуса прања. 

Фото: Профимедиа

 

Покрените додатни циклус испирања

Када је реч о одржавању џемпера лепим и меканим, додатни циклус испирања је неопходан. Он осигурава уклањање сваког трага детерџента, што је важан корак када се ради о томе да ваш џемпер остане мекан.

Прескочите сушилицу

Сушење џемпера у сушилици заправо може учинити више штете него користи. Сушење на ваздуху много је боља опција јер је нежније за тканину. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".