КИНА ће убрзати вакцинацију против корона вируса за старије особе, саопштили су данас здравствени званичници, што би помогло напорима да се ублаже непопуларна ограничења политике „нултог ковида“, преноси Ројтерс.

Државна здравствена комисија (НХЦ) саопштила је да жели да постигне да се више вакцинишу људи старији од 80 година, као и да ће смањити на три месеца размак између основне вакцинације и допунских вакцина за старије особе.

- Такође се надамо да ће наши старији сународници, посебно они преко 80 година, преузети иницијативу и вакцинисати се због своје личне здравствене заштите - рекао је на конференцији за штампу Сја Ганг, званичник комисије задужен за имунизацију.

Према његовим речима, биће покренута рекламна кампања промовисања вакцине међу старима, и њених предности у спречавању тешких облика и смртних исхода болести.

Удео оних од 60 и више година који су примили две дозе износе 86,4 одсто до 11. новембра, што је повећање за мање од процентног поена од августа, показују званични подаци, наводи Ројтерс. 

Други кинески здравствени званичник говорио је о жалбама које јавност све више упућује на строга ограничења због ковид-19 и рекао да она потичу од прекомерне и њихове поједностављне примене.

- Проблеми које истиче јавност нису усмерени на саму превенцију и контролу епидемије, већ на поједностављивање мера превенције и контроле - рекао је Ченг Јоућујен.

Кина ће брзо кренути у решавање потешкоћа на које су људи скренули пажњу, додао је он. 

Упитан да ли ће протести подстаћи власти да преиспитају политику „нултог ковида“, Ми Фенг, портпарол  Државне здравствене комисије, рекао је да ће се наставити напори да се она прилагоди  како би се смањио њен утицај на друштво и економију, наводи Ројтерс.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".