Због тога је од виталне важности да га уносите у одговарајућој количини у свакодневну исхрану.
Занимљиво је да храна коју једемо не утиче само на то колико гвожђа конзумирамо, већ и на то колико се добро апсорбује у ваше тело. Када га тело апсорбује, користи се као градивни блок за хемоглобин, протеин који се налази у црвеним крвним зрнцима и који помаже у пребацивању кисеоника по телу.
Које намирнице садрже гвожђе?
Можда сте чули да гвожђе можете добити из црвеног меса, али постоји много других намирница које природно садрже гвожђе.
Гвожђе се налази у животињској храни која садржи хемоглобин, попут меса, рибе и живине. Говедина, свињетина, пилетина и телетине су добар извор гвожђа, као и риба, смуђ, лосос или туњевина.
Неке намирнице могу да побољшају способност вашег тела да апсорбује гвожђе.
Храна богата витамином Ц
Показало се да витамин Ц побољшава апсорпцију гвожђа. Намирнице богате витамином Ц укључују агруме, тамнозелено лиснато поврће, паприку, диње и јагоде. Једна студија је показала да узимање 100 мг витамина Ц уз оброк повећало је апсорпцију гвожђа за 67%. Зато, пијење сока од цитруса или конзумирање друге хране богате витамином Ц док једете храну богату гвожђем може да повећа његову апсорпцију.