Фудбалска легенда пролази кроз лечење канцера који је метастазирао на неколико органа. Бразилски медији преносе да је његово здравствено стање веома слабо.

Ова вест погодила је јавност, а посебно његове поштоваоце којих има безброј. Пеле је са 82. године увелико у деветој деценији, а иза његовог живота крије се тешка прича поплочана успонима и падовима.

Од трња до звазда - пут је дуг

Едсон Арантес де Насименто, који ће касније постати познат под надимком Пеле, рођен је 23. октобра 1940. у бразилском Трес Корасоису, а свет је тада добио велику фудбалску легенду о којој не престаје да се прича.

Пролазећи кроз разне животне препреке, сањао је о томе да постане фудбалер, али вероватно ни сам није замишљао колики ће заправо утицај тај дечак из Бразила имати на светски фудбал и како ће он заправо свету представити нову димензију којом је фудбал заслужио да носи епитет "предивне игре".

 

 

Лопта од чарапа била му је "најбољи пријатељ"

Отац му је такође био фудбалер који је брутално завршио своју каријеру. Дондињо, је одрастао у сиромаштву Бауруа у Сао Паулу, а од детињства је зарађивао радећи у продаваници чајева.

Отац који је играо за неколико мањих бразилских клубова у свом првом наступу за Атлетицо Минеиро тешко је повређен и можда велика каријера заустављена је на првом кораку. Вратио се у Бауру где је након опоравка играо за клуб из града, али своје знање је преносио на маленог Едсона, односно Пелета.

 

 

Наводно, надимак је добио захваљујући његовом најдражем играчу голману, а његово име је Васко да Гаме Биле. Будући да Едсон није могао правилно да изговори то име, остао је упамћен као - Пеле.

Тад није знао да то име на хебрејском значи чудо - баш оно што је он направио од фудбала. Свој талентан испрва је калио у малом фудбалу, а захваљујући њему научио је да сналази на малом простору, а и како је одувек играо са старијима од себе, доста је очврснуо.

Фото: Профимедиа

 

"Овај мали биће најбољи икада"

Играјући повремено за аматерске клубове у Бауруу, помагао је оцу који се запослио као чистач у болници.

Од малог фудбала стигао је и до локалног клуба Бауруа чије је јуниоре предводио до две титуле првака Сао Паула, а тренирао их је Валдемар де Брито, човек који је веровао да ће Пеле постати најбољи светски фудбалер.

Фото: Профимедиа

 

Те 1956. Брито је одвео Пелеа на пробу у Сантос и одмах своје предвиђање рекао директорима, а Едсон је одушевио надлежне и са 15 година завршио у бразилском великану, а већ 7. септембра 1956. године је у 7-1 победи против Коринтијанса у дебију забио и први гол. Већ годину дана касније Пеле је са 16 година био незаменљиви део сениорске екипе Сантоса, а те сезоне постао је и најбољи стрелац лиге, пише 24сата.хр

Са Сантосом је освојио и прву титулу првака, а те сезоне је дао укупно 58 голова, што је и дан данас рекорд бразилске лиге. Те године свет је упознао Пелета на Светском првенству у Шведској где је стигао с повређеним коленом. Тада се уједно уписао и као најмлађи играч који је наступио нс Светском првенству.

 

 

Први пут је у Шведској заиграо против СССР-а (2-0), а у полуфиналу против Француске (5-2) постигао је и "хет трик" (погодак три пута заредом). Још један рекорд је поставио и као најмлађи играч у историји светских првенстава са 17 година и 249 дана, а дао је и два гола у 5-2 победи против Шведске усред Стокхолма. Након утакмице Пеле је пао у несвест, али саиграч Гаринча га је брзо "вратио у живот" и прославили су титулу првака.

Први пут је носио "десетку", а након првенства му је додељена и Сребрна лопта као другом најбољем играчу Мундијала. Тражило га је пола Европе, али "национално благо" је остало у Бразилу.

 

 

Велики клубови отимали су се око њега

Хтели су га Реал Мадрид, Јувентус, Манчестер Јунајтед, а милански Интер је начелно успео да договори прелазак у Европу, али то је изазвало револт код навијача Сантоса па је Морати морао све да прекине на захтев председника Сантоса. 1959. Пеле није успео да осигура титулу првака са Сантосом, а годину дана касније вратили су се на трон, а освојили су и Тацу Брасил чиме су се пласирали на Цопу Либертадорес.

Фото: Профимедиа

 

Најуспешнији на Копи Либертадорес били су фудбалери Сантоса 1962. кад су у финалу славили против Пенарола, а Пеле је дао два гола. Те године Пеле је већ прослављен као најбољи светски фудбалер, а повредио се против Чехословачке у групној фази и није наступио до краја првенства, али Бразил је управо против Чехословачке освојио Светско првенство (3-1).

Сантос је освојио и Цопу Либертадорес 1963. и бразилски Цампеонато серије А 62., 63., 64. и 65. године, а Пеле је био главна окосница екипе. Али, тек је тада следио нови одлазак у Европу с Бразилом и то на ноге Енглезима - на њиховом терену. У међувремену га је председник бразилске владе прозвао "националним благом".

 

 

Пеле је дошао као велика звезда, Бразил као један од фаворита за освајање наслова првака, а испали су. Победили су Бугарску 2-0, Пеле је дао први гол, али су затим изгубили од Мађарске 3-1 и од Португала истим резултатом (3-1). На утакмици против Португала га је повредио један фудбалер, а није добио црвени картон и та грешка проглашена је једном од највећих у историји Светских првенстава. Како замене нису биле допуштене, Пеле је морао да игра до краја утакмице. Након тога рекао је да више никад неће играти на СП-у, али ишао је и преко своје речи.

Погазио је своју реч и заиграо на СП-у 1970.

Одбијао је позиве у репрезентацију након тог сусрета, али ипак се вратио. Било је то његово последње Светско првенство, у недалеком Мексику. Бразил је редом побеђивао Чехословачку (4-1), Енглеску (1-0) и Румунију (3-2) у групној фази, затим Перу у четвртфиналу (4-2), Уругвај у полуфиналу (3-1), и Италију у финалу (4-1).

Тако је с Бразилом освојио и своје треће Светско првенство, а последњу утакмицу у репрезентативном дресу одиграо је против Југославије (2-2), 18. јула 1971. Три године касније Пеле је напустио Сантос и прешао у амерички Њујорк Космос, иако је повремено знао да одигра неку утакмицу за Сантос. С њима је освојио и титулу првака 1977. године. Каријеру је завршио 1977. године на пријатељској утакмици између Космоса и Сантоса.

Фото: Профимедиа

 

 

 

Завршетак историјске каријере

Постао је узор фудбалерима широм света, док су се дивили његовим умећима на терену. Међутим, здравствени проблеми одвојили су га од терена - морали су да му изваде десни бубрег. Постао је и Унесков амбасадор добре воље, издао је аутобиографију, глумио је у неколико филмова, а о његовом је животу један и снимљен.

Фото: Профимедиа

 

Како је на релацији Аргентина - Бразил увек ужарено, а посебно на спортским борилиштима, тако је дошло и до свађе на релацији Пеле - Марадона. Један од најбољих аргентинских фудбалера икада против најбољег бразилског играча свих времена. Пеле је прозвао Аргентинца да није добар пример младима због узимања дроге, а Марадона се није либио да узврати.

- Шта желите да кажем? Изгубио је невиност с мушкарцем - рекао је својевремено Марадона о Пелету.

Али, Пеле је у аутобиографији негирао све оптужбе, како није имао полни однос с мушкарцем за којег се претпоставља да је био његов тренер. Ипак су, бар за јавност, Пеле и Марадона изгладили проблеме па су се неколико пута на разним догађајима појавили заједно, руковали се и фотографисали као да се ништа није догодило.

 

 

Завршио у инвалидским колицима

Након што је 1977. остао без бубрега, Пеле је 2012. оперисао кук. Та операција му је задала велике проблеме.

- Кости су му ломљиве. Заменио је кук и није имао адекватну рехабилитацију па има проблема с кретањем. Све га је то бацило у депресију. Он је краљ, увек је био тако препознатљива фигура, а данас не може да хода - рекао је Пелетов син Едињо за бразилску телевизију Глобо.

Фото: Профимедиа

 

Некад је био најбољи фудбалер света, носио бразилску репрезентацију и свој Сантос, изградио је велико име и постао вечна икона. Данас Пеле из стана излази једино у инвалидским колицима и то уз нечију помоћ, године су га стигле, а он то тешко проживљава.

- Срамота га је, не жели да изађе из куће, да буде виђен, било што за шта мора да напусти кућу. Заправо, веома је ограничен и повучен - открива његов син.

Фото: Танјуг/АП

 

Отац и син много су се свађали јер бразилска легенда није одрадила рехабилитацију у потпуности након операције кука. У каријери је освојио три СП-а, а овог лета је прославио 50. годишњицу освајања трећег Мундијала.

Пеле је у животу прошао све - од сиромаштва до својеврсног осећаја божанства и назад до потпуне немоћи.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Стил Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".