Земљотрес јачине 3,1 степен Рихтерове скале који је пре два дана потресао Косјерић само је један у низу потреса који очекују Србију у наредном периоду, упозоравају сеизмолози. Стручњаци кажу да ће до краја овог месеца бити више потреса. С обзиром на то да су у последње време потреси у овом региону све чесћи, грађани су с правом забринути и питају се када би могао да буде нови, јачи удар, као и где ће бити епицентар. Нажалост, сеизмолози не могу да дају дугорочна предвиђања, али је ипак познато које су "жаришне зоне".

Црне тачке

Иако су недавно забележени потреси слабијег интензитета, метеоролог Иван Ристић, који годинама истражује проблем померања тла, истиче да нас током децембра очекују нови потреси.

- Имаћемо појачану сеизмолошку активност до краја овог месеца. Дакле, биће још потреса, а најтрусније подручје је област централне Србије и Копаоника. Надамо се да јачина неће бити виша од три или четири степена Рихтерове скале, јер су они од пет и више заиста јаки потреси. Новембар и децембар су и иначе периоди када има највише земљотреса, као и у априлу и мају - објашњава Ристић.

Такозване "црне тачке" где се могу десити велики земљотреси јесу Копаоник, Западна Србија, Краљево, Крагујевац, Свилајнац, Рудник и Лазаревац. Угрожена су и подручја централне Србије до Александровца, те околина Новог Пазара, делови Војводине на северу Бачке код Апатина, сам исток Баната дуж границе са Румунијом, као и подручја око Кладова и Неготина.

Ристић каже да подаци указују да се подрхтавања тла јављају много чешће у пролеће и јесен и да су много јача, а у прилог томе говори и податак да се тада догодило свих десет земљотреса јачине веће од пет степени по Рихтеру у Србији.

- Епицентар земљотреса био је углавном око Копаоника или у централној Србији. Земљотресе мањег степена јачине до два Рихтера имамо скоро сваки дан током целе године, али их, срећом, не осећамо - објашњава Ристић. Иако су нас јачи потреси за сада заобишли, Ристић наводи да до краја децембра има шанси за јаче потресе.

- Све до 2030. године очекује нас турбулентан период са честом појавом земљотреса и даљим порастом глобалне температуре. После 2030. године доћи ће до постепеног смањивања броја и интензитета потреса, као и до постепеног пада температуре на планети Земљи - закључје он.

(Мондо)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".