Пред "орловима" је учешће у квалификацијама за Европско првенство, где прижељкујемо да се нађемо први пут од 2000. године.

Хладне главе, дан по слетању у Београд селектор Драган Стојковић је сазвао конференцију за медије у просторијама ФСС у Старој Пазови како би одговарао на сва питања која занимају Србију.

Стојковић је истакао да је здравствени билтен у екипи био јако лош пред одлазак у Катар и да је зато био натмуренији него обично. Знао је да ће бити тешко да се било шта уради, али није хтео да са списка скида играче који су терет квалификација изнели на својим плећима.

- Било је играча који практично нису учествовали у квалификацијама и које смо могли да зовемо, али било је нереално да они буду на списку, а да перјанице наше репрезентације остану кући. То није било могуће, нити праведно према њима! Зато им скидам капу, за урађено, за атмосферу која је била сјајна. Многи су очекивали да се тучемо, да једни другима вадимо очи, а тога није било. Они су играли под инјекцијама, ризиковали каријере, гинули су за дрес Србије, и то је за понос. У овом стању у ком су били, урадили су максимум, нисмо имали снаге за даље - истакао је селектор и одговорио на питање да ли ће моћи да рачуна на свих 26 играча са списка и у предстојећим квалификацијама за ЕП, као и да ли је неко објавио да се повлачи из репрезентације:

Фото: РТС принтскрин

 

 

- Нико, апсолутно нико није отказао. Рачунам на све. Раније су се у свлачионици репрезентације дешавале јако непријатне ситуације - чак и физички обрачуни. У нашем случају тога није било, имали смо састанак после свега, руку смо пружили и рекли да нас убрзо очекују борбе да Србију после 20 и кусур година одведемо на ЕП. Ово је прошло, иза нас је, а врло брзо, већ у марту нас чекају нове обавезе. Сви су мотивисани, рачунам на све, пратићемо њихово стање - објаснио је Стојковић.

Пикси је још једном изнео мишљење о физичкој спреми играча. Иако бројке показују да је репрезентација просечно по утакмици претрчала велики број километара, јасно је било да упркос том трчању - није било свежине.

- Ми физички нисмо били на нивоу оваквог такмичења. Ако погледате игру нашу и ако се рачунају резултати до 60. минута, ми бисмо били први у групи. Нажалост, утакмице се играју 90 минута. Видео сам да таквих примера има и у другим репрезентацијама, попут Белгије која је изгледала као "издуван балон". Али, Белгијанци нису мој проблем, него ми. Сви наши су изашли из такмичења, није било дуге паузе пред СП, али је очигледно да смо после 60. минута падали. Није било свежине, иако смо доста истрчали - рекао је Стојковић и наставио:

Фото: РТС принтскрин

 

 

- Забринут сам био пре СП због тога и нисам био онај од раније. Седам-осам играча је било ван строја пред пут у Бахреин. Био је то један шок за мене, практично тренинг нисмо могли да одрадимо. Знао сам да то не ваља и да неће бити добро. Чекао сам онда из дана у дан, али се стање није много мењало. Зато нисам био насмејан, него забринут. Митровић је последњу утакмицу одиграо месец дана пре првенства, уз повреду коју има, носио је и лонгету, ставио му је клупски лекар. И он у таквом стању каже да може, што је за сваку похвалу. Иста је ситуација била и са Душаном Влаховићем. Дали су голове на првенству, али то је ништа шта би било да су били 100 одсто спремни. Физичка спремна није алиби, утакмицу против Камеруна смо морали рецимо да решимо у своју корист. То је наша грешка, али то не би тако било да нам се нису дешавале те несреће какве јесу. Да нам два централна бека траже измену током Камеруна. То потпуно ремети идеју како да затворите утакмицу, биле су планиране друге измене. Можда је то и разлог за онако лаке и наивне голове које смо примили.