Метеоролог Ђорђе Ђурић објавио је какво нас време очекује Србију у децембру.

- Када је Србија у питању, максимална температура данас и сутра биће од 5°Ц на северу Војводине до 15°Ц на југу Србије. Како ће се планински предели, па и они највиши налазити испред хладног фронта, имаће кишу, који ће потпуно отопити снег и на највишим планинама, а температура ће бити изнад 0°Ц - прогнозира Ђурић.

У петак и током викенда Србија ће бити под утицајем веома снажног циклона, који ће се југозапада Европе премештати преко Алпа ка централној и под утицајем секундарног са Јадрана. Налазићемо се у топлом сектору, уз снажна јужна струјања и прилви топле ваздушне масе са Медитерана. Биће облачно са кишом и пљусковима, понегде и са обилнијим падавинама. Дуваће јак јужни ветар, на планинама и у кошавском подручју и са олујним ударима, стоји у прогнози. 

- Очекују се и честице пустињског песка из Сахаре, па ће киша садржати те честице. Максимална температура биће у петак од 10 до 15°Ц, у Београду до 13°Ц, а за викенд од 5°Ц на северу Војводине и у Неготинској Крајини до 15°Ц на југу и југоистоку Србије, у Београду око 10°Ц - наводи метеоролог.

У ноћи ка понедељку очекује се јако захлађење, јер ће се циклон са Јадрана преместити преко нашег подручја својим центром даље на североисток ка Карпатима, па се уз продор хладног фронта са северозапада очекује продор и врло хладне ваздушне масе, наводи се.

 

 

- Ветар ће бити у скретању на јак северозападни. Киша ће у ноћи ка понедељку и у понедељак прећи у суснежицу и снег прво понегде у Војцводини, потом и на планинама, а до краја дана понегде и у осталим нижим пределима, осим на југу и истоку. У уторак облачно и хладно са кишом, суснежицом и снегом. Снежни покривач се углавном неће формирати у нижим пределима, а уколико дође, очекује се тек мање и краткотрајно формирање од 1 до 5 цм, док ће брдско-планински предели добити 20-ак цм снега - пише Ђурић.

Прве пахуље могао би видети и Београд у понедељак увече или уторак ујутро, али се углавном очекују падавине у облику кише и суснежице. Максимална темпетратура у понедељак и уторак биће од 2°Ц на северу и на заапду до 8°Ц на југу и истоку Србије, у Београду у уторак до 3°Ц, стоји у прогнози.

- У уторак после подне са севера и запада разведравање. Од среде стабилизација времена, уз хладна и магловита јутра, уз мраз, а током дана суво, уз постепени пораст температура на вредности око 7-8°Ц што су и просечне максималне температуре за средину децембра.
Према тренутним прогнозама, ново захлађење са кишом, суснежицом и снегом очекује се у данима око Светог Николе - закључује метеоролог.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".