Према речима команданта Кадетске бригаде, пуковника Милана Кончара, основни циљ те активности је унапређење физичке способности кадета као и старешина јединице.

- Осим подизања физичке способности, важно је што се старешине додатно усавршавају у организацији, припреми и реализацији кондиционих маршева који се периодично одржавају у оквиру редовне обуке кадета, рекао је пуковник Кончар, саопштено је из Министарства одбране.

Додао је да је на теренима Војне академије, кроз више сличних активности, одржана и својеврсна припрема за овај марш кроз насељено место.

Командант Кадетске бригаде истакао је да током реализације оваквих елемената обуке и кадети имају прилику да стичу искуство о начину организовања маршева што је, додао је, од посебног значаја за будуће официре.

Фото: Министарство одбране и војске

 

То је, како је рекао, својеврсна припрема за њихову професионалну каријеру.

- Данас је на маршу завршна, 144. класа Војне академије и они ће ускоро бити у улогама у којој су данас њихов командант класе и командири водова. Иначе, марш се увек организује по одређеној теми, а данашњи је посвећен славној историјској личности, нашем прослављеном војводи Степи Степановићу, рекао је Кончар.

У саопштењу се наводи да су у родној кући војводе Степе кадете, на традиционалан начин, дочекали пријатељи из истоименог аматерског Културно - уметничког друштва, а својеврсни час историје одржао им је домаћин објекта који баштини сећање на славног војсковођу, Алекса Владичић.

Фото: Министарство одбране и војске

 

- Срећан сам што су нам данас у посети млади српски витезови. Желели смо да их домаћински дочекамо и да им кажемо да смо веома срећни због доласка часних чувара наше отаџбине, којима сам говорио о животном путу великог Војводе Степе и ономе шта је он говорио својим војницима, рекао је Владичић.

У име Војне академије, пуковник Кончар уручио му је признање за допринос и подршку у реализацији задатака те установе, а захвалница је додељена и председнику КУД-а Владану Животићу који је, уз речи захвалности будућим официрима "што су на бранику отаџбине", поручио и да је мисија КУД-а да, негујући народне игре и песме, буде на бранику заштите традиционалних вредности и културе наше земље.

Кадеткиња завршне класе Војне академије Јована Јовановић каже да јој марш није био напоран, већ врло занимљиво искуство.

- Волела бих да оваквих активности има више, јер заиста доприноси кондицији, али и колективном духу и развијању наше војничке личности, рекла је она и изразила задовољство што је имала прилику да посети кућу славног војводе Степе.

Фото: Министарство одбране и војске

 

Њен колега Ђорђе Пешић рекао је да му је била част доћи на овакво место, успут реализујући једну важну активност.

- Веома је вредна иницијатива, потекла са Војне академије, да се овакве активности организују", истакао је кадет завршне године и додао да је међу колегама владала добра енергија, уз јаку мотивацију, да на овај начин заједно посете важно историјско место везано за славног српског војводу Степу Степановића.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".