Фудбалери Аргентине постали су прваци света победом над Француском у фантастичној финалној утакмици која је окончана након шутирања пенала. 

Након узбудљиве утмице и нерешеног резултата (2:2) након регуларног дела игре, ушло се у продужетке. У додатних 30 минута игре виђено је још по један погодак са обе стране, а затим су уследели пенали. 

Након извођења удараца са "креча", Аргентина је трећи пут у историји постала првак света у фудбалу, први пут од првенства у Мексику одржаног 1986. године. 

Поред светске титуле, прва звезда "гаучоса" Лионел Меси понео је и признање намењено најбољем фудбалеру првенства. Освајањем ове титуле, омалени Аргентинац је освојио и последњи трофеј који му је недостајао у његовој блиставој каријери.

Фото: Танјуг/АП

 

Навијачи Аргентине изашли су на улице поводом овог историјског успеха и славље траје већ неколико дана, а сада су отишли корак даље. Према писању локалног листа Ел Финанциеро, Централна банка Аргентине разматра опције како би обележила освајање овогодишњег Светског првенства. 

Фото: ЕПА

 

Фото: ЕПА

 

Како пишу аргентински медији, постоји могућност да једна од главних новчаница у тој јужноамеричкој држави понесе лик Лионела Месија, кога, поред Марадоне, у родној земљи гледају као неку врсту божанства.

Навијачи су овај предлог дочекали са одушевљењем, а на друштвеним мрежама су се већ појавиле фотографије које показују како би изгледале те новчанице. Била би то новчаница од 1.000 пезоса која би на предњој страни имала Месијев лик, а на полеђини би стајала слика целе репрезентације Аргентине са пехаром намењеним освајачи првенства света у фудбалу.

Поред тога, постоји могућност да Лионел Меси добије свој стадион у будућности, главни трг, па чак и Градску авенију.

Централна банка Аргентине раније је увела комерцијалне кованице у знак сећања на први од три тријумфа ове земље на Светском првенству 1978. године, пише британски Сан.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".