До пуцњаве је дошло у улици Енген, испред броја 16, око поднева, у десетом арондисману, у централним деловима пристонице, у близини Курдског културног центра. Ту се налазе и ресторани, фризер и продавнице које посећују Курди.

За сада његов идентитет није откривен, а наводи се да је бивши машиновођа. Мотиви нападача се тек испитују, али се сумња у ксенофобију, јер је од раније познат по нападима на митранте. Већ их је напао у Сен Денију, док се пре тачно годину дана, 8. децембра 2021, извршио напад на камп са шаторима у парку Берси, када је мачем једну особу повредио тешко, а другу нешто лакше. Тужитељка из Париза Лор Бекио је саопштила да је одраније познат снагама реда.

У току је било суђење за прошлогодишњи напад, а виновник пуцњаве у петак је пре само десетак дана пуштен из десетомесечног притвора, да би се бранио са слободе.

Очевици истичу да је на лицу места владала права паника, да су људи викали и трчали на све стране, док је човек у црвеној јакни насумице пуцао из пиштоља.

Полиција је саветовала грађанима да не залазе у овај део престонице и оставе снагама реда могућност обаве свој посао. Почетком поподнева је ухапшен, што је телефоном снимила једна становница Париза, а овај снимак кружи медијима. И сам је повређен у пределу лица.

Цео кварт је и даље блокиран, а на лицу места окупили су се огорчени и забринути чланови курдске заједнице у Паризу. Власт и политичари различитих страначких опредељења оштро су осудили овај терористички акт. Полиција је из предострожности додатно заштитила места где се окупљају Курди.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".