Менаџер банке је добио позив "директора" ког добро познаје, у ком му је овај тврдио да компанија за потребе одређене активизације треба да одобри трансфер новца у износу од 35 милиона долара. Менаџер банке је чак добио мејлове од директора и адвоката одговорног за договор.

Све је изгледало регуларно, тако да је поменути менаџер банке неслутећи превару одобрио трансфер новца. Међутим, убрзо је уследио шок, јер се испоставило да се ради о великој обмани. Криминалци су искористити технологију за "клонирање" гласа директора компаније.

Ово је други пут да су криминалци користили овај алат за превару и лаку зараду. Први инцидент се догодио 2019. године, а криминалци су тада клонирали глас директора британске енергетске фирме. То је резултирало илегалним трансфером 243.000 долара мађарском добављачу.

"Аудио и визуелне преваре представљају фасцинантан развој технологије 21. века, али су невероватно опасне јер представљају огромну претњу за податке, новац и бизнисе", изјавио је Јаке Мооре, експерт за сабјер рсигурност у компанији ЕСЕТ.

(Клик.ба)