Ову одлуку о буџету главног града усвојили су београдски одборници на јучерашњој седници Скупштине града. Од те суме, готово 30 милијарди динара ићи ће на финансирање бесплатних уџбеника и вртића за сву београдску децу и ђаке основних и средњих школа.

У односу на 2022. годину, сада је укупан обим градских средстава повећан за 28 одсто, односно за више од 45 милијарди динара. Градоначелник Александар Шапић овај буџет је назвао историјским, као и да ће "све грађане третирати на исти начин".

Фото: С.Младеноски/Илустрација

 

- Септембар је најтежи месец за финансије сваког дома - казао је Шапић, образлажући одлуку. - Од 1. септембра, похађање вртића биће бесплатно за сву децу, без обзира да ли су у приватним или државним установама, а и сви ученици основних и средњих школа добиће бесплатно нове уџбенике. Услуга вртића много кошта, али је вредна. Ово је историјска одлука и веома сам срећан што је Београд дошао у ситуацију да има градску управу која је у стању да тако нешто спроведе. То су досад имали Нови Сад, Рума, Рашка...

Он је за следећу годину најавио постављање контејнера на 101 локацији у којима ће дежурати "бели", увођење "београдске картице", отварање јединственог броја 11-0-11 за пријаву проблема и постављање интерактивних табли са информацијама о радовима у комшилуку.

Мада су одборници опозиције рекли да подржавају одлуку о бесплатним уџбеницима и вртићима, нису гласали за буџет јер су рекли да "то није прави одговор на кризу" и са далеко мање жара бранили су своје ставове у односу на ранија заседања. Према речима шефице одборничке групе "Уједињени" Миле Поповић, ту има "штетних пројеката попут гондоле на Калемегдану, метроа и јарбола". Филип Таталовић из Демократске странке казао је да се слаже са градоначелником око циљева, али "не и са методом рада СНС, који је такав да се циљеви остварују на погрешан начин".

Највише новца у 2023. години, више од 80 милијарди динара, Град ће издвојити за организацију саобраћаја и инфраструктуру, односно одржавање путева, опремање локације Макишко поље те студије и пројектна документација за изградњу метро-система, реконструкције Булевара патријарха Павла, Трга Николе Пашића, трамвајске окретнице код пристаништа... За социјалну заштиту одлази више од шест милијарди, што значи да ће Град убудуће финансирати услуге геронтодомаћица, дневног боравка за децу са сметњама у развоју, персоналне асистенте... Више од 10 милијарди динара биће опредељено за урбанизам и просторно планирање, а за комуналну делатност 19,8 милијарди динара.

Фото: Табела Новости

На дневном реду биле су 43 тачке, усвојени су програми пословања градских предузећа за 2023. годину. Подржани су и предлози да једна улица на Савском венцу понесе име Зорана Жунковића, да Београд добије споменик Агостину Нету, те да се оснивачка права са позоришта у Лазаревцу и Музеја афричке уметности пренесу на Град Београд.

На Седници је јуче донета одлука и да се као в.д. директора ЈКП "Београдске електране" именује Вања Вукић из СПС. Директор овог предузећа био је Раде Баста, који је именован за новог министра привреде. Глумац Радослав Марјановић у наредних годину дана биће в.д. директора Позоришта на Теразијама.

Фото: Табела Новости

 

"МОРАМО": ПАКЕТИ ЗА ЖЕНЕ

На самом почетку јучерашње седнице, одборница из коалиције "Морамо" Наталија Симовић тражила је да се дневни ред допуни тачком о, како их је назвала, менструалним пакетима. Њен предлог је био да све жене у Београду добијају бесплатна средства за хигијену током менструалног циклуса уколико немају новца да их купе. Према њеним речима, улошци и тампони поскупели су за 33 одсто, те жене годишње издвајају око 8.000 динара на ову робу, што је око 2.000 евра за време репродуктивног доба. За овај предлог допуне гласала су 44 одборника, што није било довољно да се тема менструалних пакета уврсти међу тачке.

ГРЕЈАЊЕ СКУПЉЕ ОД ФЕБРУАРА

ГРАДСКИ одборници јуче су усвојили и програм пословања ЈКП "Београдске електране", којим је предвиђено да престоничани од фебруара грејање плаћају по увећаној цени за пет одсто. Садашња цена грејања је 119,39 динара по метру квадратном, а од наредне године биће 125,22 динара. Како се наводи у програму пословања, топлотна енергија могла би да поскупи следеће године још једном ако поскупе енергенти.

ЗАВИСИ ОД ИЗБОРА

На питање новинара да ли за годину дана види себе на месту градоначелника, Александар Шапић рекао је да то зависи од избора.

- Ако буде избора, зависиће од Београђана да ли ће указати поверење у следећем мандату овој управи и политици која се спроводи од избора. Видећемо. У политици морате да правите дугорочне планове, јер је немогуће да правите озбиљне планове на неколико месеци по питању било чега.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".