Уз неколико трикова могуће је припремити месо тако да се добије мекан и сочан специјалитет.

1. Маринада

Месо оставите на неколико сати, а најбоље би било преко целе ноћи у маринади. Ово је важан предуслов за мекано и сочно месо, јер не само да ће добити сву пуноћу укуса, већ ће маринада и побољшати укус меса и смекшаће га. Такође, важно је да маринада садржи извор киселине као што су сок од лимуна, јогурт или сирће, као и доста соли.

2. Чекић

Чекић за месо би требало да се нађе у свакој кухињи, јер када месо истучете њиме, истањићете комад меса, па ће оно због тога бити термички равномерно обрађено, али ћете и омекшати жиле у поступку ударања.

Фото: Профимедиа

 

3. Сечење

Изглед и укус печеног меса зависе и од начина на који месо, пре него почнемо са термичком обрадом, сечемо. Ово добро знају месари. Шта је потребно да урадите? Пре свега, добро прегледајте сиров комад меса и нађите смер у којем се мишићна влакна у њему крећу. Засеците ножем у смеру у ком иду влакна. Тако ћете их скратити и месо ће постати лакше за жвакање.

4. Кување

Да бисте направили гулаш од тврдих комада јунеће лопатице или бута, важно је да обрадите месо термички на лаганој температури. Термичка обрада би требало да траје сатима. Гулаш се свакако традиционално кува два-три сата, а колаген у мишићном ткиву меса се у том процесу разграђује и на тај начин комади постану мекани, преноси "Информер".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".