Ниједан нестанак није изазвао толику пажњу како кад се Матеју Перишу из Сплита изгубио сваки траг у ноћи између 30. и 31. децембра 2021. године. Свакодневна потрага за младићем трајала је више од четири месеца, а онда је 18. маја око девет часова пронађено тело у Дунаву код Аде Хује. Био је то Матеј Периш...

Матеј је у Београд дошао због провода и забаве. То вече кад је нестао изашао је са пријатељима у клуб "Готик". У једном тренутку одлучио је да напусти локал и упутио се у непознатом смеру. На основу снимака са надзорних камера утврђено је куда се Периш кретао. На једном видеу видело се како младић у мајици кратких рукава трчи из смера кружног тока, код зграде Геозавода, ка аутоперионици у Травничкој. Чињеница да је био неадекватно обучен за зимске услове изазвала је велику пажњу и многи су износили своје теорије због чега је то урадио, а то до данас није разјашњено. 

Младић је у једном тренутку зауставио и такси. Возач није могао да га прими јер је, како је тврдио, већ имао заказану вожњу. Матејево кретање завршило се уласком у реку Саву. Пре него што је напустио клуб у којем је био са друговима, Периш је платио флашу вискија. Пријатељи су тек после неколико сати приметили да га нема. Случај су пријавили полицији, а до дан данас нису давали изјаве за медије везано за ту кобну ноћ. 

Фото: Принтскрин

 

Након што је изашао из клуба Матеј је позвао другарицу Мају Сопоту из Сплита која се у том тренутку исто налазила у Београду. Девојка је испричала да јој се мобилни телефон у том тренутку налазио на задњем седишту кола и да није била у могућности да се одмах јави. "30. децембра мене пријатељица Теодора зове да идемо у ресторан, таман пред улазак у ресторан мени звони телефон, који је био на задњем седишту аута. Међутим ја се тада паркирам, још ћу слупати ауто, снег, лед, нисам навикла на такве услове ја која сам са медитеранског подручја, рекла сам да ћу видети када уђемо у ресторан - испричала је Маја.

Месецима су српска и хрватска полиција тражили Матеја. Велики број људи веровао је да је младић жив. Међутим, 18. маја ове године те наде су нестале. У Дунаву, седам и по километра од места где је последњи пут виђен Матеј, пронађено је тело. У питању је био мушкарац који је на себи имао гардеробу какву и Периш у ноћи нестанка. У џепу је пронађен и мобилни телефон. На руци се налазио сребрни сат. Због свега наведеног сумњало се да је у питању Матеј. Званична информација МУП-а стигла је дан касније. Саопштено је да је ДНК анализом тела које је пронађено, утврђено да се ради о Перишу, као и да је према налазу обдукције, смрт наступила ненасилним путем. Ова вест погодила је велики број људи у Србији и Хрватској. 

Матеј Периш сахрањен је на гробљу Ловринац у његовом родном Сплиту. Потрага за младићем трајала је 139 дана, према речима његовог оца. Свом оцу, Ненаду Перишу, упутио је последњу поруку која је гласила: "Тата, улазим у Србију". У тренутку смрти имао је само 27 година.

(МОНДО)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".