- Менаџмент Евролиге је 30. децембра упутио препоруку надлежним комисијама да се дозволи регистрација Кампаца - каже председник Евролиге.

Одлука Финансијске комисије Евролиге, да казни Црвену звезду новчано (25.000 евра) али и забраном регистровања нових играча и тренера до 28. фебруара, довела је до тога да један од најбољих играча Евролиге – Факундо Кампацо – до наведеног датума не може да игра у овом такмичењу.

Тим поводом, председник Евролиге Дејан Бодирога изнео је становиште у вези са тим:

- Менаџмент Евролиге је 30. децембра 2022. године упутио препоруку надлежним, независним комисијама – Комисији за контролу управљања (Манагемент Цонтрол Цоммиссион) и Финансијској комисији (Финанце Панел), да се дозволи регистрација Факунда Кампаца у Црвеној звезди и да му се омогући да игра, зато што је то у интересу такмичења. Уједно смо подржали све одлуке које иду у смеру максималног поштовања свих прописа везаних за финансијску стабилност и фер-плеј, што подразумева и појачавање надзора - каже Бодирога.

Фото: Н. Параушић

 

Менаџмент Евролиге је сагласан са тим да Црвеној звезди остане изречена финансијска казна (25.000 евра) и да јој се појача финансијски надзор, али је против тога да се Факунду Кампацу забрани да игра.

Дејан Бодирога, као председник Евролиге, нема право на амнестију, а такву одлуку може да донесе само извршни директор Евролиге (Маршал Гликман), о чему смо већ писали.

Иначе, већ се огласила ЕЛПА, Унија евролигашких играча, која је заузела став да Кампацо не сме да испашта као играч због ситуације на нивоу клубова.

Фото: КК Црвена звезда

 

Сада остаје да се сачека коначна одлука која је на Гликману. 


- По питању крајње одлуке, мој став је сасвим јасан и нема потребе да га додатно појашњавам – истиче Бодирога. 

Подсећања ради, шпански медији већ су писали о томе да њихови клубови имају јак утицај у самом евролигашком систему и остаје да се види како ће изгледати цео расплет, односно, да ли ће Кампацо добити зелено светло и пре 28. фебруара. Биће ово прилика уједно и да се види колико су поједини органи Евролиге заиста независни.

Саопштење Звезде: Очекујемо реакцију Бодироге и Гликмана!

Кошаркашки клуб Црвена звезда огласио се саопштењем због случаја Факунда Кампаца и Евролиге.

- КК Црвена звезда обавештава јавност да је клуб одмах након достављања одлуке од стране финансијског панела ЕЛ и изречене казна, по којој наш клуб нема право да региструје нове играче до 28.фебруара ове године, упутио хитан захтев извршном директору Евролиге (ЦЕО) Маршалу Гликману, као једну од својих правних могућности, да искористи своје право и овлашћење и суспендује одлуку финансијског панела по основу члана 20 Ф Евролигиног Дисциплинског правилника - стоји у саопштењу.

Фото: АБА лига

 

- КК Црвена звезда је испунио све финансијске обавезе и захтеве ЕЛ, о чему је у потпуности информисан и обавештен и сам Маршал Гликман, који се у јавности истоветно изразио. Зато сада сада очекујемо позитивну и брзу одлуку од стране привременог ЦЕО Евролиге. О свим корацима које као клуб чинимо, у свему је у потпуности информисан и привремени председник Евролиге Дејан Бодироге- наводи се у саопштењу.

- Изречена казна не одговара учињеном прекршају. Приликом одређивања казне, финансијски панел је имао веома широку и градативну селекцију санкција и одабрао је најстрожију, која у потпуности не одговара чињеничном стању. Било која друга санкција би постигла сврху кажњавања административног прекршаја, а сврха кажњавања је испуњење финансијских обавеза, што је КК Црвена звезда свакако испунила - истичу са Малог Келмегдана.

"Наш играч Кампацо испашта, хоћемо промене!"

Удружење евролигашких играча ЕЛПА, огласило се поводом казне због које неће играти Факундо Кампацо.

- Оквирни споразум Евролиге (ЕФА) предвиђа стриктан процес доспелих обавеза како би се гарантовала редовна исплата плата играча, што је један од приоритета ЕЛПА-е. Ако клуб прекрши правила о доспелим плаћањима, правосудни органи Евролиге могу изрећи различите санкције тиму, укључујући и забрану регистрације нових играча и тренера. То је случај са Црвеном звездом Београд. Стриктна примена правила довела је до недавне исплате заосталих плата свим играчима од стране Црвене звезде, што је добродошао исход и још један доказ успешног система.

- Због тежине прекршаја које је починио клуб, независно финансијско веће одлучило је да изрекне новчану казну и продужило је забрану регистрације нових играча и тренера против клуба до 28. фебруара 2023. године. Док ЕЛПА подржава постојећи систем заосталих обавеза, кључно је да правосудни органи Евролиге доносе одлуке у разумно кратком року.

- То се у овом случају није догодило, што је створило нежељени ниво неизвесности, посебно за члана ЕЛПА Факунда Кампаца, који је недавно потписао уговор са клубом. Поред тога, дужина процеса је негативно утицала на перцепцију јавности о иначе важном систему. Коначно, санкција од 25.000 евра и забрана регистрације нових играча вероватно не утичу на клуб колико погађа углавном једног играча, који за сада не може да обавља своју професију на највишем нивоу без своје кривице. За ЕЛПА-у је ово могло и требало да се избегне.

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Спортал)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".