Како преноси Политико, научници и невладине организације су огорчени, тврдец́и да ц́е одстрел угрозити опстанак ове рањиве врсте. Неки такође упозоравају да ЕУ не може да се залаже за заштиту дивљих животиња у другим деловима света док искорењује предаторе на сопственој територији.

Даниел Екблом из Шведског друштва за заштиту природе назвао је одстрел "катастрофом". У Шведској има само око 460 вукова, тако да би одстрел 75 животиња могао имати "веома, веома негативан" ефекат на ову популацију. Тренутни број вукова у Шведској је највец́и у земљи од када се мери, али је много мањи него у другим европским земљама. У Италији има око 3.300 вукова, у Пољској 1.886, а у Француској 783 вукова.

Стручњаци упозоравају да би број вукова у Шведској, укључујуц́и одстрел, до пролец́а могао да се смањи на мање од 300. Прошле године је парламент изгласао смањење броја вукова у земљи на 170.

Фото: Принтскрин/ловочуварска камера

 

Шведска агенција за заштиту животне средине каже да је потребно да остане више од 300 вукова како би врста остала у повољном статусу, како то налаже закон ЕУ.

Званични Стокхолм, међутим, инсистира да је одстрел безбедносно питање и да не крши правила очувања врсте. Влада је и прошле године истицала да опада подршка јавности потреби заштите вукова.

Ловци и фармери се слажу са владом, рекавши да је лов "апсолутно неопходан" да би се успорио раст популације вукова и спречили напади стоке.

Упозорења против изумирања вукова У међувремену, научници упозоравају да је генетски статус вукова веома крхак, па би велики пад њихове бројности угрозио њихов опстанак. Генетски диверзитет међу вуковима се смањује, кажу, и упозоравају на опасност да ова животиња нестане у Шведској.

Фото: Танјуг/АП

 

Међутим, ако би вукови изумрли, због њихове кључне улоге у екосистему, то би могло довести до великих промена или чак до колапса ширег екосистема.

Стручњаци упозоравају да забринутост фармера треба схватити озбиљно, али да одстрел вукова није решење. Уместо тога, влада би требало да помогне пољопривредницима да побољшају заштиту стоке, на пример постављањем заштитних ограда.

Влада би такође требало да делује на генетску разноликост вукова, на пример тако што ц́е дозволити вуковима да се крец́у по земљи и разбију обрасце изолације.

Фото: Профимедиа

 

Критичари владине одлуке о одстрелу сада се надају да ц́е ЕУ интервенисати и спречити земљу да нареди нове ловове.

Европска комисија је вец́ два пута послала званична упозорења Шведској због пуцњаве, али још није одлучила да тужи ту земљу пред судом ЕУ. Поводом актуелне пуцњаве, Брисел је саопштио да помно прате ситуацију, преноси Политико.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".