Пријатељство двоје уметника почело је врло рано, Маргита је имала 17. година а Светозар 18. Глумац тврди да је била невероватно талентована и све што је дохватила оставило је огроман печат: 

- Маргита и ја смо били јако блиски. Упознао сам је кад сам ја имао 18, а она 17 година. Она је својом појавом носила нешто што нико није носио са собом. Носила је једну супериорну интелигенцију и практично је од тада, до краја њеног живота била део мог живота и део сазнања о томе како један велики таленат, један велики ум, може потпуно да се уруши под дејством средине и јаке хемије. Невероватно је да све то може да сруши управо ту интелигенцију, тај мајдсети и њену спољашност која је изгледала фасцинантно свакоме са ким је она дошла у додир. Она је била један од најбољих ученика музичке школе заједно са Ивом Погоралићем, добила је позив да настави своје школовање у Москви, али њена мајка то није дозволила. Њен отац је био чувени редитељ Славољуб Стефановић Раваси, не да оптужујем њену мајку, али она била баш оно што се зове строга мајка. Све оно чега би се Маргита дохватила то је имало посебан печат и то се видело на тим њиховим плочама ЕКВ-а. То се видело и по тим хијелогрифима које је она писало, дизајну, она је завршила и архитектуру и била један од најбољих студената, опет је уследио један од позива да оде у Јапан, она није отишла у Јапан, добила је једну од најбољих награда у Јапану, али је остала ту где је, направила са својим другарима то што је направила, оставила најбоље могуће трагове музике 80-их година, која постоји и данас, али је та трагична судбина готово свих чланова из различитих разлога, њу дочекала када их је скоро све из те прве поставе испратила. Њен трагичан крај је заиста нешто би могло само на филму да се опише, а да не буде превише непријатно уколико то човек овако ради, ја сам у свему што сам радио покушао да сазнам нешто што се зове истина, што јесам сазнао, што је било јако тешко и болно, са једне стране, са друге стране сам покушавао да тај њен живот не оде тотално стрмоглаво доле, али у томе нисам успевао - изјавио је глумац, а потом открио како је сазнао да Маргита конзумира хероин: 

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

 

- Тако што је она то мени рекла. То се не говори, али то је непријатан тренутак, ако погледате снимке њене на Јутјубу, видећете како она свира, да су јој рукави увек готово преко прстију, она је мени у једном тренутку показала шаке и показала ми три буквално штепа на машини за шивење, то ми је и сада непријатно да говорим, али то је упозоравајућа чињеница и ако некоме могу нешто да упутим из тога да је нешто што сам најлепше у животу доживео, што се тиче било које особе са којом сам био близак, се потпуно урушило са тим штеповима, који нису постојали само на шакама, него су постојали и на њеним стопалима и томе се није видео крај заправо. Знам да ће многи њени вршњаци, који су данас живи, бити јако љути због тога што сам ово испричао, али мислим да је то упозоравајуће и да мора да буде отрежњујуће и да је то нешто што и данас највише прети свим тим генерацијама, које из адолесценције прелазе у период својих стварних живота и своје стварене будућности. Мислим да будућност са тим не постоји.

Из приче о изванредно талентованој клавијатуристкињи, Цветковић је извукао врло корисну поруку за младе. 

Фото: Архив Новости

 

(Блиц)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".