Амерички телевизијски и филмски глумац Квин Ридикер је преминуо у Лос Анђелесу. Имао је 86 година, а тужне вести је поделила његова породица која је као узрок навела природну смрт.

Квинова каријера је трајала преко 50 година, а најпознатији је по серији "Дани наших живота" (Даyс оф Оур Ливес) и "Млади и немирни" (Тхе Yоунг анд Тхе Рестлесс).

Ридикер је вероватно био најпознатији по свом портрету зликовца Алекса Маршала у "Данима наших живота" од 1979. до 1987. и, од 1987. до 1994., као богатог бизнисмена Рекса Стерлинга у "Млади и немирни" (Редекер је накратко играо још два лика у Немирни пре његовог избора за Стерлинга), пише Деадлине.

Његов наступ у улози Рекса Стерлинга донео је Ридикеру две номинације за дневну награду Еми за најбољу споредну мушку улогу у драмској серији (1989. и 1990.).

Поред глумачке каријере која је обухватала главне мушке улоге и улоге споредних ликова, Ридикер је добио заслуге за причу и номинацију за Оскара за "Ловац на јелене" (1978) Мајкла Чимина. Филм је делимично заснован на непродуцираном сценарију под називом "Човек који је дошао да се игра", а који су написали Ридикер и Лоуис А. Гарфинкл.

Фото: Профимедиа

 

 

Познато лице на телевизији деценијама, Ридикер је имао бројна гостовања у епизодним серијама, укључујући Бонанза, Тхат Гирл, Манниx, Иронсиде, Маyберрy Р.Ф.Д., Адам-12, Тхе Боб Неwхарт Схоw, Којак, Цаннон, Тхе Сиx Миллион Доллар Ман анд Супернатурал су неке од њих.

На великом платну, његови филмови су варирали од "Тхе Тхрее Стоогес Меет Херцулес" (1962) до "Wхере Тхе Буффало Роам" (1980). Улога у филму "Кандидат" из 1972. са Робертом Редфордом у главној улози започела је везу између два глумца који су се касније срели у филму "Електрични коњаник" из 1979.

Када је Редфорд 1980. дебитовао у режији дугометражног филма са прослављеним "Обичним људима", убацио је Ридикера у малу, али емотивну сцену као брата ожалошц́ене Бет која игра голф (коју глуми Мери Тајлер Мур).

Иза Ридикера су остала његова одрасла деца Бренен, Ариана, Глин и Квин Џуниор и двоје унучади.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".