Упркос чињеници да на планети Земљи има девет милијарди људи, свет је још увек мало место. Родбинске, пословне и пријатељске су дубоке, и без обзира на то колико има људи на било ком месту и у било ком тренутку, чини се да постоји само крајњи степен раздвајања између свих. Италија је 1940-их била критично место. У јеку Другог светског рата, италијанско становништво трпело је мучне свакодневне репресије под озлоглашеним диктатором Бенитом Мусолинијем. 

Током своје жеље за освајањем територија и сузбијањем сваког потенцијалног отпора у својо земљи, Мусолини је користио варварску тактику која би задрхтала и најхладнокрвније међу нама. Како нам историја преноси, злогласни фашиста је користио отровни гас и концентрационе логоре да застраши своје непријатеље и прошири "италијанско царство" које је желео да подигне на било који начин. "То је фашистичко царство, империја мира, империја цивилизације и човечанства", рекао је једном приликом. 

Како је онда, запитаће се многи, неко тако анђеоског лица и популарности као италијанска глумица Софија Лорен постала нешто попут Мусолинијевог личног познаника? Омиљена италијанска глумица и манекенка преко брачних веза била је директно повезана са злогласним вођом. Године 1962. склопљен је брак између Софијине сестре Ана-Марије Шиколоне са Мусолинијевим сином, Романом Мусолинијем. 

Мусолинијева свастика

- Романо Мусолини, џез пијаниста и син Бенита Мусолинија, данас се оженио Аном Маријом Шиколоне, сестром Софије Лорен, филмске звезде, у сцени готово потпуне конфузије - писао је Њујорк тајмс тог 3. марта 1962. године.

Њихова веза била је широко распрострањена контроверза која је изазвала глобалну буку у јавности. На друштвеним мрежама доступни су чак и снимци њиховог венчања које је тада изазвало велику пажњу медија.

У почетку, Софија Лорен иако је присуствовала церемонији венчања, није крила своје негодовања због одлуке сестре да се уда за сина једног од најосуђиванијих и најокрутнијих вођа 20. века, али на крају је прихватила њихов брак и подржала своју сестру. 

На фотографији са свадбе може се видети како славна глумица држи бебу, своју сестричину Алесандру Мусолини 1963. Ћерка Ане Марије и Романа Мусолинија је на крају постала политичка личност и служила је у Европском парламенту између 2014. и 2019. године, освојивши запањујућу број гласова током њене кампање за други мандат. Пре уплива у политички живот, Мусолинијева је била ангажована глумица као и њена тетка. Глумила је у 12 различитих филмова између 1972. и 1990. године. Удата је за Маура Флоријанија у октобру 1989. и мајка је троје деце. 

Ко је био Романо Мусолини?

Романо Мусолини (1927-2006) био је најмлађи од петоро деце Бенита Мусолинија. Он је имао 17 година када му је отац умро 1945 године. Под владавином диктатора Осовине, а многи аспекти његовог живота су били озбиљно ограничени и потпуно недоступни. Док је остатку Италије било забрањено да слуша или пушта џез музику, Романо Мусолини се заљубио у овај жанр као дете и одлучио да у њему посвети каријеру. Сам је научио да свира клавир и постао страствени слушалац различитих џез уметника. Међутим, када се Други светски рат завршио и његова осрамоћена политичка каријера завршила пре него што је и почела, побегао је на острво Искија са преосталим члановима породице и његови музички подухвати су стављени на чекање. 

Фото: Профимедиа

 

Након што је прошло неколико година и спласла стигме око његовог презимена, Романо је оживео своје музичке аспирације и потписао први уговор за албум 1956 године. Валтер Велтрони, бивши градоначелник Рима, описао га је као "личност која је допринела, у далеким и тешким годинама, ширењу и популаризације изузетне уметничке снаге џеза у Италији".

Романо је 2006. објавио аутобиографску књигу о одрастању као дете једног од најгорих диктатора у историји под насловом " Мој отац Дуче: Мемоари Мусолинијевог сина.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".