Такође је овај датум у календар уписан црвеним словом, што значи да не треба радити кућне, нити било које друге послове. Свети Јован се назива Крститељем зато што је у реци Јордан крстио Исуса Христа. 

Свети Јован спада у четири најчешће славе у Срба.

На данашњи дан јеванђелиста и апостол Лука пожелео је да пренесе тело Светог Јована из Севастије,где га је посекао Ирод, у Антиохију, родно место Јованово, али је успео да измоли само Јованову руку.

Српски народ изузетно поштује Светог Јована, па је као народна изрека забележено: "Над Јованом вишег и прибранијег нема".

Шта је рекао св. Јован Крститељ кад је први пут видео Господа Христа? Рекао је пророчке речи: "Гле, Јагње Божје које носи грехе целога света.

"Свети Јован Крститељ је знао да је Христос без греха и да нема потребе да буде крштен (погружен у воду), зашто га је ипак крстио у Јордану? Христос је двоструко безгрешан: и као Бог и као Човек, рођен од Пречисте девојке. Али је добровољно хтео да се понизи и да дође на крштење, као да је грешан - "да испуни сваку правду", како Сам каже Претечи. И баш у моменту тог добровољног понижења јавила се слава Божја, јавио се Бог на водама реке Јордана.

Верује се да Свети Јован стоји на струги Јовановој, односно на вратима од онога света и пропушта душе умрлих. При склапању кумства и побратимства обавезно се као завет помиње Свети Јован, који је заштитник овог цењеног обичаја.

За овај дан везује се и чудо

Јеванђелист Лука хтео је да пренесе Јованово тело из Севастије где је великог пророка посекао цар Ирод. Успео је само да пренесе једну руку у Антиохију, своје родно место, где је чувана до десетог века.

После је пренета у Цариград, одакле је нестала у време Турака. Прича се да је сваке године на светитељев дан свети архијереј износио пред народ његову руку.

Када би се јављала раширена најављивала је родну и годину обиља, а када би била згрчена предсказивала је и неродну и гладну годину.

Познато је да се за Јовањдан стварају кумства и велика пријатељства, али је и распрострањено веровање да на дан Светог Јована Крститеља не би требало да узимете нож у руке!

Изгубљени обичај Јовандан

Дани од Божића до Богојављења називају се некрштени дани, а дани од Богојављења, од којих је први Јовандан, до Ускршњих поклада називају се крштени. Због тога је у народу остало веровање да се крштење и венчање могу обављати тек од данашњег дана надаље, од Дана кумства, побратимства и пријатељства, а не ваља се, каже народ то радити у некрштене дане.

За Јовањдан не постоје посебни обичаји осим, уз резања колача и освештања куће верника који славе овај дан, прања иконе. На овај дан су се иконе износиле из кућа, после јутрења, на реку, канал, бунар и умивале су се, условно речено, брисале крпом поквашеном том водом.

Обичај је одавно нестао, а веровало се да ће се оном ко то прекрши, те године одузети руке и ноге и други обичај да се на овај дан деца, млади побратиме, обичајно у најближем манастиру за време молитве и да се на овај дан позива у госте кум, стари породични или бира кума она породица која нема старо кумство.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".