Данас је трећи дан Светског економског форума у Давосу који је окупио бизнисмене, представнике највећих светских компанија и политичаре. Делегацију Србије предводи председник Александар Вучић. Он је у Давос допутовао јуче и одмах је заочео низ састанака са људима из привреде и политике.

Вучић ће боравити до 19. у Давосу, где ће имати бројне билатералне сусрете са светским званичницима, а предвиђени су и састанци са представницима међународних организација, финансијских институција и водећих глобалних компанија, који учествују на Светском економском форуму, саопстила је прес служба председника.

Сутра ће учествовати на панелу „Ширење хоризонта Европе“.

Главне теме ће према најавама организатора бити како решити глобалне економске и еколошке изазове, рат у Украјини и бројна друга актуелна питања, а занимљиво је да овог пута на списку учесника изостају бројна позната имена.

Овог пута на списку учесника нема великих имена попут америчког председник Џоа Бајдена, његовог кинеског колеге Сија Ђинпинга или француског председника Емануела Макрона. Немачки канцелар Олаф Шолц биће једини лидер међу земљама Г7.

Економисти су упозорили јуче да ће 2023. бити тешка година, јер централни банкари настављају да пооштравају каматне стопе како би се борили против инфлације.

Говорећи на панелу , професор финансија Рагхурам Рајан са Пословне школе Боотх Универзитета у Чикагу упозорава да ће централне банке можда морати да пооштре политику више него што би желеле ове године, да би сузбиле инфлацију, преноси Блиц.

Рајан објашњава да централни банкари гледају на тржишта рада и покушавају да уоче неке знаке застоја, како би могли да паузирају своје програме пооштравања. Али сваки пут када постоји наговештај да би могли да паузирају, финансијска тржишта узлећу.

Борге Бренде, председник Светског економског форума рекао је јуче да је сасвим извесно да је геоекономска и геополитичка ситуација компликована.

- Ово је најкопликованије окружење какво смо могли да видимо последњих деценија али покушавамо да у овоме видимо и неке могућности за сарадњу и да пронађемо решења упркос овој компликованој ситуацији -, навео је он.

Обратио се јуче и кинески вицепремијер Лиу Хе. Лиу је почео подсећањем публике да је кинески БДП прошле године порастао за 3 одсто (као што показује данашњи економски извештај).

Лиу је рекао да је фокус Кине 2023. на проширењу домаће тражње, одржавању неометаних индустријских и ланаца снабдевања, подржавању здравог развоја приватног сектора, продубљивању реформи државних предузећа, привлачењу страних инвестиција и ублажавању финансијских ризика

– Ако будемо радили довољно напорно, уверени смо да ће се 2023. године кинески раст највероватније вратити на свој нормалан тренд – каже он.

Лиу Хе истиче да је у последњој деценији кинеска економија порасла са 54 трилиона јуана на 121 милијарду јуана у 2022.

Очекивани животни век је порастао, са 74,8 година на 78,2 године.

Овогодишњем форуму присуствујерекордан број пословних људи. Учешће је потврдило више од 1.500 бизнисмена из више од 700 организација. Сви они ће се окупити у швајцарском зимском одмаралишту у Давосу после две године отказивања скупа због пандемије ковида 19, а онда и ванредног пролећног самита маја прошле године.

(бизпортал)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".