Поводом пуцњаве на Карабурми, када је полиција усмртила мушкарца који је пре тога опљачкао бензинску пумпу у Миријевском булевару, огласили су се тужилаштво и МУП. Према њиховом саопштењу, пљачкаш, без обзира на опомене полиције, није хтео да спусти пиштољ.

Према објављеним детаљима полиција сустигла пљачкаша, 500 метара од пумпе у Миријевском булевару, коју је опљачкао око 21.30 и, према званичном саопштењу, није имала другог избора него да пуца јер је пљачкаш претио пиштољем.

Стручњаци објашњавају у којим ситуацијама полиција, по закону, има право да употреби службено ватрено оружје.

- Закон о полицији прецизно дефинише када је дозвољено употребити ватрено оружје. Оно се користи једино у случају кад се другим средством принуде не може одбити истовремени противправни којим се угрожава живот полицијског службеника или другог лица. Дакле употребљава се само када је апсолутно нужно - објашњава професор кривичног права на Факултету безбедности Младен Милошевић.

Објашњава да је, пре него што употреби оружје, полицајац дужан да изговори речи упозорења које гласе "стој, полиција, пуцаћу!".

- Уколико лице не поступи по наређењу, полицијски службеник је дужан да испали хитац у ваздух, такозвани упозоравајући хитац у ваздух и тек након тога може да употреби ватрено оружје - каже Милошевић.

Ипак, то правило, каже, има изузетак: Уколико би се тиме довело у питање одбрана од напада и додатно угрозио живот полицајца или другог лица које штити, онда није дужан да изда ово упозорење.

Комшије нису чуле пуцњаву 

Комшије тврде да нису чуле пуцњаву и да су тек касније, када је полиција затворила улицу, претпоставили да се нешто дешава.

Иначе, према закону и само потезање ватреног оружја или чак имитације оружја довољан је разлог да полиција употреби своје службено оружје.

Како пише у заједничком саопштењу Министарства унутрашњих послова и Вишег јавног тужилаштва у Београду, осумњичени је, када су га сустигли полицијски службеници, уперио пиштољ ка њима и оглушио се на њихова упозорења да спусти оружје, након чега су они испалили три хица и усмртили осумњиченог.

(РТС)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".