Поправка оштећених цевовода је компликован посао, посебно када су под водом. Оштећени цевоводи могу значити огромне губитке за њихове власнике. Али постоји начин да време поправке буде што краће.

Добродошли у подводно станиште, неку врсту подводне поправке.

Фото:Јутјуб принтскрин/Science Channel

 

Међутим, пре него што почну да раде у овој специјалној радионици, рониоци морају да се аклиматизују на услове испод таласа. Да би то урадили, користе комору под притиском на броду за подршку. Одавде их ронилачко звоно води у њихову подводну радионицу. Звоно се спушта у воду. Обично, након роњења од више од 100 метара, рониоци би морали да проведу неколико сати аклиматизујући се на нормалан површински притисак. Да би се ово избегло, они живе по три недеље у условима дубоког морског притиска, било испод таласа у ронилачком звону или на површини у бродској комори под притиском.

У међувремену, станиште је такође спуштено у воду. Посебан ронилачки тим задужен је за позиционирање радионице за поправку, која је тешка неколико тона. Ради сопствене безбедности, рониоци се пажљиво прате са брода за подршку. Станиште се мора поставити тачно изнад оштећеног цевовода. То је опасна игра чекања на овим дубинама.

Мисија остварена. Снажне пумпе уклањају воду из унутрашњости станишта, остављајући га сувим и спремним за рад. Због притиска на овим дубинама, рониоци удишу мешавину хелијума и кисеоника. Ово доводи до пискавих малих гласова, нешто што умањује веома озбиљну природу њиховог посла.

Тесно је овде у станишту. Радници се усмеравају и надгледају са брода. То је прави тимски рад. Данашњи задатак је заваривање цевовода. Њихови шавови за заваривање биће ригорозно тестирани. Ускоро ће овим гасоводом поново тећи гас под високим притиском. Све слабости у заваривању могу бити веома скупе.

(британница)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".