Истражитељи у Калифорнији покушавају да утврде зашто је 72-годишњи мушкарац  у суботу отворио ватру у плесној дворани близу Лос Анђелеса и убио 11 особа пре него што је извршио самоубиство неколико сати касније. 

Осумњичени, који  био је редован гост у плесној дворани, држао је неформалне часове и чак се састајао са бившом женом на том месту, према пријатељима и медијским извештајима, преноси Ројтерс.

Нападач идентификован као Ху Кан Тран, испалио је 42 метка на прослави Лунарне Нове године у популарном плесном студију Стар, у претежно азијско-америчком граду Монтереј Парк, источно од Лос Анђелеса.

Број мртвих је порастао на 11, након што је још једна соба  подлегла ранама у понедељак у болници, где је након инцидента укупно хоспитализовано 10 особа, од тога седам у критичном стању.

Око 20 минута након пуцњаве у Монтереј Парку, Тран је ушао у још један плесни клуб у оближњем граду Алхамбра.

Међутим, присутни грађани су му отели пиштољ пре него што је могао да запуца и тако према наводима полиције, вероватно осујетили други напад.

Тран је затим побегао, а око 12 сати касније, полицајци у граду Торенсу, такође близу Монтереј Парка, пришли су белом комбију који је он возио.
Затим су чули пуцањ, када је осумњичени извршио самоубиство.

Иако власти још нису утврдиле мотиве овог злочина, појавили су се неки детаљи из Трановог живота, који могу да помогну истражитељима, преноси Ројтерс.

Тран је бар једном раније имао сукоб са законом, а 1994. године ухапшен је због незаконитог поседовања ватреног оружја, рекао је новинарима шериф округа Лос Анђелес Роберт Луна.

Према подацима са интернета, Тран је имао активну дозволу за вожњу камиона и био власник компаније "Труцкинг Инц", са поштанском адресом у Монтереј Парку.

Живео је у подручју Лос Анђелеса од најраније 1990-тих и често је посећивао плесне дворане, укључујући и ону коју је напао у суботу вече.

Адам Худ, који је годинама од Трана изнајмљивао стан у једној згради у подручју Лос Анђелеса, изјавио је за Ројтерс да је Тран био агресивна, сумњичава особа и да није имао много пријатеља. 

Међутим, волео је да плеше, што је у великој мери била његова једина друштвена активност. 

Худ каже да се Тран жалио да га људи у плесној дворани Стар "оговарају".

Претрес након пуцњаве открио је да је Тран код куће имао стотине комада муниције, где истражитељи верују да је сам правио пригушиваче, рекао је Луна.

Градоначелник Монетереј парка, Хенри Ло, изјавио је да истражитељи разматрају "личне односе", као могући мотив.

Тран, који је често долазио у ту плесну дворану, можда  желео да убије своју бившу супругу,која је такође посећивала то популарно место на коме се су преко око две деценије и упознали, рекао је Ло.

Током 7. и 9. јануара, Тран је посетио полицијску управу у Хемету, малом граду око 90 минута источно од Монтереј парка у којем је живео, како би изнео „раније оптужбе за превару, крађу и тровање у које је умешана његова породица“ у периоду од 10. до 20. година раније, наводи се у саопштењу полиције од понедељка.

Тран је рекао да ће се вратити са документацијом, али се никада није вратио, наводи се у полицијском саопштењу.
 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".