Први случај инфекције овим подсојем потврђен је и у Црној Гори, саопштено је из Института за јавно здравље.

Црна Гора се тако, кажу у саопштењу, придружила списку држава код којих је регистрована мутација високо заразног соја.

Научници који су проучавали овај подсој омикрона кажу да је бржи од свих досадашњих, али да не изазива тежу клиничку слику. У Србији засад нема потврде да је нова подваријанта присутна код нас, али епидемиолози кажу да би у фебруару могла да постане доминантни узрок ковид 19.

Нова подваријанта омикрона, "кракен", откривена је крајем октобра прошле године у држави Њујорк, а већ крајем децембра чинила је више од 40 одсто свих случајева заразе. Сумња се да је настала много раније, у Индији. Оно што брине лекаре је њено брзо ширење. "Кракен" је најзаразнији сој од почетка пандемије пре три године. Оно што је повољно, како истичу, јесте да овај нови сој даје лаку клиничку слику, обично без компликација.

Код нас се, и без званичне потврде присуства новог соја, иако епидемиолози кажу да је већ присутан, региструје пораст броја инфицираних, али већина има благу клиничку слику заразе. Да се омикрон сој лакше подноси и да не оставља трајне последице, потврђује и др Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије:

Фото: АП

 

- То знамо по томе што је сада много мањи притисак на нашу постковид амбуланту. Она ради једном недељно, јер је драстично смањен прилив пацијената. Пре више од годину дана ситуација је била другачија. Тада је био доминантан делта сој и он је стварао велике проблеме јер су пацијенти услед њега оболевали од упале плућа. Код омикрона то није карактеристика. Док је делта сој био доминанта, ми смо у постковиду збрињавали 120 пацијената месечно, а сада 30 до 40.

Из Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) наводе да је разлог убрзаног темпа ширења "кракена" вероватно последица способности ове подваријанте да избегне заштиту имунолошког система коју су пружиле претходне инфекције или вакцинација. Такође, има мутацију на свом спајк протеину - делу вируса који се веже на ћелије домаћина.

Фото: Профимедиа

 

Европске земље које су до сада пријавиле случајеве инфекције XББ.1.5 подваријантом су Уједињено Краљевство, Данска, Француска, Аустрија, Немачка, Италија, Шпанија, Шведска, Исланд, Белгија, Република Чешка, Португал.

Опасност је у томе што се експлозија случајева подудара с ионако тешком сезоном грипа и респираторног синцицијског вируса, што оптерећује болнице. У Белгији су власти за јавно здравство прогласиле епидемију грипа због пораста случајева, а врхунац се очекује за три или четири недеље.

Нова подваријанта проузроковала је експлозију случајева у САД, али не значи да ће се такав сценарио догодити и у Европи.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".