Прописано је 13 основица за уплату, које се сваке године коригују. Овога пута то повећање је двоцифрено.

Дуго се није десило да имамо двоцифрено повећање, то значи да су плате у претходној години значајније порасле, па је и основица за ову годину повећана за 13,4 одсто. 

Владимир Станковић, директор сектора за остваривање права у Фонду ПИО, рекао је за РТС да је 8.406 динара најнижи износ уплате самосталног доприноса, а постоји могућност још осталих 12 основица, највиша је око 120.000 динара.

Говорећи о томе ко најчешће то уплаћује, Станковић је рекао да су то људи који немају пензијско осигурање, особе које нису радно ангажоване.

Према његовим речима, услов је да имају пребивалиште у Србији.

Одговарајући на питање могу ли родитељида уплаћују за децу, Станковић указује да су то уплате на име, не улази се у то да ли родитељ обезбеђује новац за дете, али на дете се евидентира таква уплата, односно стаж.

Колико уназад може да се уплаћује од тренутка пријаве за стаж

Станковић напомиње да је то од дана поднетог захтева, може највише 30 дана уназад.

Тај стаж мора да се уплаћује сваког месеца, па се поставља питање да ли би било једноставније да се уплкаћује за дужи период.

Као и плате, и доприноси у вези са платама које се исплаћују на месечном нивоу, тако је предвиђено и овде да се оваква уплата доприноса обавља на месечном нивоу, објаснио је директор сектора за остваривање права у Фонду ПИО.

Предвиђено је да до 15. у месецу уплаћујете те доприносе за претходни месец.

Највиша основица је пет просечних плата, то важи за оне којима послодавци уплаћују доприносе.

- Фонд ПИО не враћа износ изнад тих пет просечних плата, враћа Пореска управа одговарајућим актом, ми издајемо одговарајућу потврду која говори о већим износима преко петоструког износа, није то велики број, можемо да причамо да је на 10.000 људи - 100 људи који су у таквој позицији - напоменуо је Станковић.

Самостална уплата стажа у комбинацији са радним стажом

- Најчешће људи не желе да по престанку радног односа имају празан период, када немају радни стаж, па се опредељују за овакву уплату доприноса, на њима је опредељење по којој основици од ових 13, то је лични избор. У случају недостатка стажа у смислу остваривања услова за пензионисање, годину или две до пензионисања да стекну још две године као услов од 15 година стажа за осигурање да би се стекао услов за пензију - објаснио је он.

Ова могућност је уведена законом из 2003. године.

- Имате активних 20.000 људи, у претходном периоду просечно је било 35.000 до 40.000, смањио се број јер људи јесу били у осигурању, али нису редовно уплаћивали. У међувремену је промењен закон који говори да уколико лице шест месеци у континуитету не плаћа доприносе, то својство осигураника мора да престане са последњом уплатом доприноса - рекао је Станковић.

Разлика државних и приватних фондова 

До државне пензије и без дана радног стажа може се ако најмање 15 година самостално уплаћујете доприносе.

За разлику од уплата у приватне пензијске фондове, чија ће вам пензија зависити од тога на који сте се период одлучили да ћете је примати, исплата из државног фонда је гарантована доживотно и то не утиче на висину пензије, закључио је Станковић.

Гарантована пензија после јануарске повишице коју би примао и онај ко уплаћује стаж по најнижој основици, сада је изнад 20.000 динара.

(РТС)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".