Ако има нечега што уједињује све северно-словенске народе, а можда и све остале, то је љубав према сувом месу. Упркос томе што је суво месо незамењиви део овдашње кухиње, она није само наша, јер је много народа једе са задовољством и то као усољену суво месо или домаће суво месо са много зачина.

Упркос мишљењу љубитеља здраве исхране, који се најеже при самом помену речи суво месо, треба нагласити да суво месо има низ позитивних особина - осим очигледне, да је невероватно укусно и да је омиљено мезе уз ракију и вино.

Највољеније, бар на нашим просторима, је димљено суво месо, као и кувана и пржена сланина, које се касније могу зачинити омиљеним зачинима и белим луком. 

Фото: В. Данилов

 

Много породицавчесто се сусреће са изазовом како да чувају суво месо у фрижидеру или замрзивачу.

Необрађено суво месо може да се чува око 3-4 дана у најхладнијем делу фрижидера, док га не посолите, скувате или једноставно насечете и ставите у замрзивач.

Димљена и посољена сланина имају значајније дужи период чувања. У фрижидеру, она се може чувати око 3 месеца.

Ако сте ипак претерали, па сте припремили мало више посољеног сувог меса за мезе, можете је чувати у замрзивачу, тако што је чврсто умотате у најлон, како не би било ваздуха око ње. Рок чувања је око 12 месеци.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".