У Француској се данас поново очекује талас протеста због најављене пензионе реформе, која предвиђа померање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године, а штрајк који је у току, већ утиче на производњу струје, јавни превоз и наставу у школама.

Како јавља преноси Ројтерс, синдикати, који су заказали протесте широм земље, очекују велики одзив, попут оног 19. јануара, када је на улице изашло преко милион људи.

Производња електричне енергије је мања за 4,4 одсто, односно 2,9 гигавата, пошто и запослени у термоелекранама и нуклеарним електранам учестују у штрајку, саопштила је енергетска компанија ЕДФ.

Данас ради само један од три француска брза ТГВ воза, регионалних и локалних возова је још мање, а париски метро функционише са многим ограничењима.

Половина свих учитеља у основним школама ће се, према наводима њиховог синдиката, придружити штрајку, а рад ће обуставити и запослени у нафтној индустрији.

Нафтна компанија Тотал Енержис је најавила да њени производи неће бити транспортовани због протеста, али је истовремено нагласила да су бензинске станице добро снабдевене.

"Реформа је брутална и непоштена," изјавио је председник синдиката државних чиновника УНСА Лик Фаре, додавши да пензиона реформа представља "корак уназад у социјалном смислу."

Према истраживањима, већина грађана Француске се противи реформи пензија коју је предложио председник Емануел Макрон и његова влада, али за сада ниједна страна не показује намеру да попусти.
 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш