Препоручује да се приликом припремања кромпир најпре ољушти, а затим потопи у хладну воду и остави да одстоји око пет минута.

Дијететичари и технолози хране тврде да сам поступак није лош, али да постоје одређене ствари које морамо знати.

Фото: Профимедиа

 

Кромпир сечен на ситније комаде не треба држати дуго у води, чак ни ако га одложите у фрижидер.

Уколико кромпир сечете на веће комаде или га не сечете уопште, онда може стајати у води и до осам-дванаест сати.

Рендани кромпир не би требало потапати у воду уопште.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Moja mala kuhinja

 

Када потопите ољуштени и исечени кромпир у хладну воду, он отпушта скроб који, уколико га је превише, може да спречи да се ово поврће равномерно термички обради. Притом вишак скроба може да учини да текстура кромпира постане лепљива или гуменаста споља.

Готово сви аутоматски убацују ољуштен кромпир у хладну или воду собне температуре и то није нимало случајно. Топлу воду треба избегавати јер она отежава одвајање вишка скроба.