Демонстрације су организовали највећи синдикати у земљи који се противе укидању Великог молитвеног дана, хришћанског празника који пада четвртог петка после Ускрса и традиција је у Данској од 1886. године, пренео је Ројтерс.

Синдикати наводе да је на протесту било најмање 50.000 људи, а уколико су ти подаци тачни, то су највеће демонстрације у Данаској у више од 10 година, додаје британска новинска агенција. Локална полиција, како додаје Ројтерс, не даје процену броја људи на оваквим скуповима.

Укидање празника је предложено у децембру да би се помогло подизању пореских прихода за већу потрошњу на одбрану због рата у Украјини, а уједно је део реформског програма недавно формиране владе усмереног ка превазилажењу актуелних финансијских изазова.

Влада је предложила да се празник не прославља три године како би се 2030. године достигао НАТО циљ трошења на одбрану од два одсто БДП.

Влада је, такође, навела да је потребно додатних 654 милиона долара како би се испунили циљеви, што се може покрити већим пореским таксама након укидања празника.

(СД)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".