Према последњим информацијама страдало је преко пет хиљада људи. Поред тога, повређено је преко 15.000 људи, а страхује се да ово нису коначне бројке.

Уједињене нације саопштиле су да је јучерашњи земљотрес јачине 7,8 степени Рихтерове скале, који је погодио јужну Турску, био најснажнији земљотрес у тој земљи у више од 80 година, преноси Танјуг.

Тло није мировало ни у нашој земљи те су јуче и данас забележена два слабија земљотреса. Јуче је нешто пре 12.00 часова регистрован земљотрес код Бора магнитуде 2,1 јединице Рихтерове скале, док се ноћас тресло тло код Бајине Баште. 

Метеоролог Иван Ристић укључио се јуче у јутарњи програм Курир телевизије где се дотакао страшне несреће коју су турски држављани преживели. Он је открио да ли такав земљотрес може да погоди Србију, али и које су црне тачке удара.

Фото: Депоситпхотос/РСЗ

 

- Зима је најбезбеднија што се тиче нашег региона. Већ почетком марта постоје велике шансе да се појаве јачи земљотреси. Тако да полако улазимо у тај несигурнији период што се тиче земљотреса. Сада можемо осетити те неке мање земљотресе, међутим, од марта можемо осетити те јаче земљотресе од 5 степени Рихтерове скале. Тако да је пролеће стандарно чупаво. Црне тачке су централна Србија и Копаоник. Моја теорија каже да где год имате неко брдо, оно није ту безвезе. Већ постоји шанса за земљотрес - рекао је метеоролог.

Према најавама метеоролога није искључено да ће у будућности бити потреса и у Србији, те је веома важно да знате како да се понашате ако се деси земљотрес и који су то кључни савети који могу да вам спасу живот.

Морате знати где су носећи зидови

Потребно је пронаћи заклон на безбедним местима у кући попут довратника, носећих зидова, или испод стабилног стола, писао је РТС.

Свакако је потребно да се удаљите од стакла, прозора, спољних зидова и врата, и било чега што може да падне, попут лустера.

Фото: Д. Дозет

 

Уколико сте у кревету, спустите се поред кревета и заштитите главу. Препорука је и да не држите полице изнад кревета.

Не излазите из стана

Како се наводи на сајту МУП-а, истраживања су показала да највише повреда настаје кад људи покушавају да изађу из зграде за време потреса. Зато је препорука да се не излази док се за то не створе услови.

Из приземне зграде или са првог спрата може се изаћи на отворен простор, али само ако постоји безбедна удаљеност од вишеспратница. Немојте користити лифтове и степениште, нити излазити на терасу.

Фото: Д. Дозет

 

Искључите струју

Као што треба да знате који су носећи зидови, треба да знате и где се и како искључују вода, струја и гас, јер је потребно то да урадите у случају земљотреса. Уколико сте користили било који извор топлоте, искључите га када се потрес смири.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

У случају да дође до пожара, покушајте да га угасите и обавестите локалну ватрогасно-спасилачку јединицу.

Ако сте на улици, заштитите главу

Ако је до потреса дошло док сте на улици, удаљите се од уличне расвете, електричних каблова и зграда - водите рачуна о објектима који могу пасти на вас, као што су димњаци, црепови са крова, сломљено прозорско стакло и слично.

Заштитите главу рукама или ташном.

Зауставите возило

Ако сте се, ипак, затекли у аутомобилу када је дошло до земљотреса, зауставите га ако то дозвољава ситуација у саобраћају, али избегавајте заустављање у близини зграда, дрвећа, надвожњака или електричних каблова.

Фото: Танјуг/АП

 

Када потрес престане, можете наставити вожњу, али будите обазриви за случај да је дошло до оштећења.

Имајте код себе батеријску лампу

Могуће је да ће доћи до додатних потреса, зато, ако је објекат оштећен, напустите га смирено, без панике и по реду - мајке са децом, стари, болесни, особе са инвалидитетом итд.

Ако осећате мирис гаса или видите покидане каблове, не палите свеће, шибице због опасности од пожара и експлозија. У стану увек треба да имате батеријску лампу, транзистор и батерије.

Фото: Профимедиа

 

Проверите да ли је неко повређен, али не померајте озбиљно повређене особе.

Коришћење телефона само у случају нужде

Користите телефон само у случају нужде како се телефонске линије не би оптеретиле.

Употреба телефона се препоручује само у крајњем случају нужде, како не би дошло до оптерећења телефонских линија.

Фото: Профимедиа

 

Евакуација

Након престанка земљотреса, објекат напустите смирено, без панике и по утврђеном реду - приоритет имају мајке са децом, стари, болесни и особе са инвалидитетом.

Ако је неко повређен, пружите прву помоћ или позовите Хитну помоћ.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".