Најчешћи општи симптоми који могу претходити болести, или пак бити и у самом њеном склопу, јесу: малаксалост и умор.

Мучнина, повраћање, дијареја и болови најчешће су повезани с распоредом органа од којих потичу. Повишена телесна температура знак је да се наш имуни систем бори с патогеним изазивачима болести.

Кашаљ је чест симптом, поготово у јесен, кад се доста времена проводи у затвореном простору оптерећеном сувим ваздухом и пушачким димом. Нема човека који се никад није закашљао – на тај начин чисте се плућа. Код свих релативно здравих особа кашаљ је рефлексни механизам, док се код хроничних респираторних болесника јавља као поремећај и надражај у било ком делу система органа за дисање, почевши од носа, уста, ждрела па до најситнијих бронхиола.

Фото: Профимедиа

 

 

Осим респираторних, кашаљ прати и срчана обољења: јавља се у случају конгестивне декопензације срца (попуштање срчаног мишића и ослабљена функција избацивања крви у систоли – фази испумпавања крви), болести митралних залистака, дијафрагмалног надражаја, али и запаљења средњег уха.

Рецимо, код пушача је кашаљ изражен у јутарњим сатима, одмах након устајања, а често га прати искашљавање. Кашаљ може бити сув, надражајан и продуктиван – праћен искашљавањем од бистрог серозног до пенастог или жутозеленог, пурулентног (гнојног) испљувка. Служи и у дијагностичке и анамнестичке податке. Крвави испљувак среће се у случају активне туберколозе плућа, те карцинома и емболије плућа.

Шта је потребно да урадите

Пре свега, не треба дозволити да кашаљ дуго траје. Лекар у Дому здравља упутиће вас на РТГ плућа у два правца (предњи и коси снимак), затим на анализу бриса носа и ждрела те испљувка (у стерилној посуди), као и на спирометрију. Подразумевају се и гасне анализе крви. Ако се сумња на канцер бронха, потребно је урадити и бронхоскопију, као и дијагностичке претраге за потврду карцинома (ЦТ и магнетна резонанца). Особе с респираторним алергијама шаљу се на алерголошке тестове, а у случају сумње на аутоимуне болести, непходне су имунолошке анализе, а није наодмет ни урадити комплетну крвну слику с укупним леукоцитима.

Начин лечења

Неоходно је дијагностиковати основну респираторну болест и лечити је класичним методама, у зависности од узрочника, или пак оперативно, ако је то неопходно. Подразумева се хигијенско-дијететски режим живота, више одмора (на планини и на мору), промена места боравка, боравак у чистим, проветреним просторијама без дуванског дима, других загађивача и мирисних освеживача. Антибиотици се узимају само ако то препоручи лекар. Обавезна је тоалета носа, нарочито код деце – пожељно је укапавати у нос слане растворе. Такође, треба пити доста течности, као и сируп за суви и продуктивни кашаљ, те витамине. Чест пратилац кашља јесу диспнеја (гушење) и цијаноза (помодрела кожа).

Ево једног рецепта који може помоћи: скувајте бронхи бомбоне у кипућем млеку и попијте то док је топло. Наравно, пулмолог одређује шта треба урадити у случају одређене плућне болести.

(Стил)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".