- Још мало ће остати у служби, али свакако ће ускоро у пензију. Ту се нећемо растати, он ће остати код мене - казао је Радојевић.

Иначе, спасилачки или „службени пас" Зиги сматра се равноправним чланом Специјалистичког тима за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације МУП.

Зиги је белгијски овчар малиноа, стар девет година, обучен и оспособљен за претрагу и спасавање живих људи из рушевина и на отвореном простору. У МУП-у наводе да је прошао основну обуку из послушности, као и основну обуку за спасавање и претрагу лица.

Фото: Д. Миловановић

 

Учествовао је на међународним вежбама у Љубљани 2017. и 2019. године, као и у потрагама за настрадалим лицима у „Техничко-ремонтном заводу" - Крагујевац. Помагао је и у претрагама за несталим лицима у Зајечару, Нишу, Ваљеву и многим другим.

Међународни кинолошки судија за рад школованих службених паса Ненад Милојевић недавно је појаснио да пси цео свој живот заснивају на чулу мириса, а да је систем обуке за спасавање људи специфичан.

- Имамо две поделе мириса при учењу паса. Мирис живог човека и мирис људских остатака. Струјање ваздуха је специфично када је у питању рушевина и ова ситуација - рекао је Милојевић.

Подсећамо, специјалистички тимови за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације са 45 припадника, спасилачким псом Зигијем, комплетном опремом и девет ватрогасних возила током осам дана ангажовања у Турској дали су свој максимум у акцијама проналажења, спасавања и извлачења настрадалих из рушевина и помоћи турском становништву.

Фото: МУП

 

У Палати Србија организован је њихов свечани дочек. Погледајте у галерији испод текста како је то изгледало:

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".