Најјачи земљотрес у модерној историји погодио је Србију 24. марта 1922. на дан када је те године почињало пролеће. Епицентар му је био у Лазаревцу, али се осетио у читавој Србији. Сеизмолози кажу да је у Београду "Ташмајдан пукао на пола" и да је његова јачина била 6 степени Рихтерове скале.

Како је тај земљотрес изгледао? Да ли је било штете? А панике? Како су тадашњи становници Београда реаговали?

Детаље можемо сазнати из оновремена штампе. Ево делова опширног текста под називом "Јучерашњи земљотрес" који је "Политика" објавила дан након потреса тј. 25. марта:

- Јуче је Београд дочекао нешто о чему већ скоро пуних тридесет година и не мисли: дочекао је земљотрес и то силан и свој, београдски земљотрес. Тај потрес земље био је најјачи потрес што га је Србија до сада забележила, а центар му је био у непосредној близини Београда тако да се може одиста назвати београдским.

Јуче поподне између једног и једног и по сата, док су многи Београђани седели још за кафом после ручка, сваки од њих чуо је одједном неку силну, необичну тутњаву која је донекле личила на тутањ неког огромног аутомобила, а донекле на звук неке силне сирене. Тутњава је постајала све јача и јача, а мало затим наишао је уз њу и неки јак потрес који је уз тресак и ломљаву почео сваку кућу из темеља да љуља. Тек тада људи су почели схватати да је то настао земљотрес, и како су тутањ и потрес постајали све јачи, међу њима је настао страх као да је настао смак света.

Све живо појурило је најпоље из куће. Нико се ни на кога није освртао, свако је гледао само себе да спасе. Тако су матере, понегде, у првоме страху од нечег новог, непознатог, страшног, остављале чак и децу у кући, па бежале на улицу и тек накнадно виделе су шта су учиниле и јуриле да и децу траже. У локалима где је више људи било на окупу, настала је права паника, из које је многи изашао пригњечен и изгажен. Са неких зграда које се зидају радници су скакали са скела и са највиших спратова, не помишљајући да баш тиме могу поломити ноге и вратове, а из свију кућа чула се писка деце и запомагање жена. И права је срећа, што се потрес јавио одмах после ручка, кад су биоскопи и школе били још празни, иначе би несрећа од панике била много већа.

Први коментари

Сеизмолошка станица на Ташмајдану издала је о јучерашњем земљотресу ово саопштење:

- Данас у 13 часова, 23 минута и 35 секунада настао је први удар. Земља је дрхтала непрекидно са подземном тутњавом па је у 13 часова, 28 минута и 10 секунада настао други слабији удар. Земља је дрхтала и даље све слабије до 13 часова, 45 минута и 40 секунада, а затим су настале вибрације, које само апарати бележе. По провизорном прорачуну, центар је у непосредној близини Београда, југоисточно.

Други страх

- Кад се земља најпосле смиривала, почео се постепено смиривати и страх у Београђана. Људи су долазили к себи и почињали да разгледају своју околину, тражећи да виде штету коју је земљотрес начинио. А кад су утврдили да на њиховој кући штета ипак није велика, почели су да се распитују о другим крајевима Београда, па онда и лично да обилазе варош. Иако је ветар и даље силно брисао низ београдске улице, оне су све до мрака биле пуне света, који се шетњама кроз Београд још и осигуравао, тражећи да буде што више напољу.

Али ускоро је наишао нови страх. Однекуд се, одједном, пронела вест, како је "опсерваторија" прорекла да ће у четири сата наићи нови земљотрес. Та је вест пролетела брзо кроз цео Београд, ишла је без престанка од уста до уста, од телефона до телефона, и кад је било пред четири сата, у кућама београдским остало је врло мало света; све се нашло напољу, на сигурном месту. И тек кад је и четири сата прошло, а земљотрес се није поновио, тај исти свет почео је доказивати како нико живи па ни "опсерваторија" уопште није ни кадра да прорече земљотрес. Али ипак, и после тога, многи је Београђанин ноћио ноћас ван своје куће, код познаника или рођака, у некој згради која му се учинила сигурнија.!

Код Москве

- По београдским ресторанима још је било прилично света кад је потрес наишао. Ипак су њихови гости, иако престрављени, успели свуда да без велике гужве побегну на улицу, и највећу су штету при томе имали, може бити, "палкелнери" којима ни на ум није падало да јуре за својим муштеријама.

Али ако су ресторани у то доба били прилично празни, кафане су биле утолико пуније и паника која је у њима завладала могла је на много места да буде много кобнија. Нарочито је у "Москви" гужва била велика. По неким чисто нашим методама, и на том су локалу врата направљена тако да се отварају унутра, не споља, а кад је преплашени свет појурио напоље, на свим излазима настао је одмах застој у којем је много ребро добро пригњечено. Неки Рус био је потегао столицом да разбије велики кафански прозор пошто на врата није могао да изађе. а неки официр Југословен држао је све време столицу над главом да би се сачувао да га рушевине не затрпају."

...

Људске жртве

- Покрај све силине земљотреса, и панике која је светом завладила, у Београду, срећом, није било озбиљних жртава.

Општинска амбуланта имала је да укаже лекарску помоћ свега неколиким лицима. Најзнатније повреде имао је неки радник, који је скочио са трећег спрата нове зграде француског друштва "Национал". Он је при томе скоку сломио ногу и руку и остао онесвешћен на земљи. У бесвесном је стану био и кад је из амбуланте пренет у болницу, те се није могло ни утврдити како се зове.

Осим тога, у амбуланти је указана помоћ још двојици радника који су лако повређени разбијеним стаклетом и једном келнеру на "Москве" коме се претурио врео чај на руке и опарио га. Сви су они само превијени, па пуштени кући."

Штета у Београду

- Иако је земљотрес био јак и дуг, он ипак, неком срећном околношћу, није Београду причинио велике штете. Неке су куће препукле, неки зидови попуцали, неки оџаци поотпадали, нешто је посуђа поразбијано, али до правог рушења није нигде дошло.

У центру вароши, изгледа да із највише страдала кућа пок. Раке Миленковића, на Теразијама, она је свом висином препукла. На "Паризу", "Касини“, "Златном Топу" срушили су се само оџаци, а у "Москви" је пукла таваница у кафани.

По периферији вароши штета је, колико је до јутрос било познато, такође савршила у главноме пообараним оџацима и попуцаним зидовима.

Авала - вулкан

- Преплашени свет правио је најразноврсније комбинације, које су разуме се биле само производ фантазије. И није никакво чудо што се шта више тврдило да ће се на Авали појавити вулкан и тада тешко Београду.

- Кажу, вели синоћ један старац, једној групи млађих људи радника, која је стајала код Славије, и дискутовала о земљотресу, кажу да ће се тај вулкан скоро појавити. На то, децо, нећу дочекати, а и боље је. То је бити помор света. Слушао сам да тада из земле избија врућа вода у којој прасиће можеш да шуриш.

- Бре, бре, толко ли је врућа! - са запрепашћењем питају радници.

- Него како, тврдио је старац. Па после разна друга чуда, разне утваре...

Радници се само зграњавају слушајући са језом старчеву причу.

- Боже ме прости, кад морам тако да кажем, и треба да дође смак света кад данас нико никога не поштује, ни Бога не поштују...свет се изопачио."

Земљотрес у Србији

- Према извештајима који су из унутрашњости стигли, изгледа да је најјачи земљотрес био у Београду. Извештаји из појединих места гласе:

Смедерево - Јак земљотрес, који је трајао шест до седам секунди, свршио се без штете.

Крушевац - Слаб земљотрес, две секунде.

Ћуприја - Јак земљотрес, седам секунди. Штете није било.

Ниш - Јак, 10 секунди, без штете.

Ваљево - Јак, трајао 15 секунди, штета незнатна.

Каменица (ваљевска) - Јак земљотрес трајао десет секунди. Среска зград препукла.

Шабац - Земљотрес, двадесет секунди, без штете.

Врање - Осам секунди, без штете.

Пожаревац - Осам секунди, без штете."

(Национална географија)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".